Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

19 май 2024, 14:55 часа

Мениджърите от средно ниво често имат ограничена власт, но въпреки това те носят отговорност за постигането на резултати. Това създава усещането, че сте в капан между противоречиви изисквания.

В токсични ситуации мениджърите на средно ниво се превръщат в буфера между лошото ръководство и разочарованите, тревожни служители.

Те имат задачата да управляват и са отговорни за постигането на бизнес цели, които може да са нереалистични поради външни фактори като икономически спадове и интензивна конкуренция, както и вътрешни предизвикателства като замразяване на назначаване, съкращения на бюджет или реорганизации.

Как да станете най-добрият лидер

Изследванията показват, че мениджърите на средно ниво са служителите, изложени на най-голям риск от прегаряне на работното място. Резултатите от проучване установиха, че мениджърите са по-склонни да съобщават за по-високи нива на прегаряне и стрес в сравнение с директните доклади.

Защо се случва това и как изглежда

Психолозите казват, че прегарянето на средния мениджър може да се прояви като раздразнителност, безпокойство, заетост с работа, чувство за провал или неефективност, трудности с фокуса и концентрацията или повишена злоупотреба с вещества.

Те могат да се окажат с по-красива титла и по-голям обхват от отговорности, но без ресурси или влияние, за да вършат работата си добре, затова мениджърите на средно ниво имат толкова трудна роля.

Средният мениджър трябва да балансирате нуждите на екипа с това, което висшето ръководство иска, а това може да бъде предизвикателство. Всъщност все повече млади мениджъри на средно ниво казват, че тези задължения са твърде тежки за справяне.

Приблизително 71% от мениджърите на средно ниво казват, че „понякога“ или „винаги“ се чувстват претоварени, стресирани или изгорени по време на работа – и този брой скочи до 75% за мениджъри от хилядолетието и други средни мениджъри под 35 години, според проучване от 2023 г.

Нещо, което може да влоши прегарянето, е колко мениджъри на средно ниво са част от поколението „сандвич“ – термин, използван за описване на финансовите и емоционални предизвикателства при подпомагането както на застаряващи родители, така и на малки деца.

Точно както те поемат повече отговорности на работа, те може също така да изпитват нарастващи или променящи се отговорности извън работата, като родителство или грижа за застаряващи членове на семейството. Навсякъде има голямо напрежение.

Друго нещо, което може да бъде емоционално трудно за мениджърите на средно ниво, е как екипите очакват повече от тях в днешно време. Като служители имаме нужда от тях, за да ни помагат в управлението на кариерата ни, но повече от нас също искат те да знаят какво чувстваме и мислим – и искаме да знаем какво чувстват и мислят също.

Съвременните мениджъри на средно ниво са изправени пред нови предизвикателства при управлението на различни екипи. С четири до пет поколения сега в работната сила възникват конфликти и разногласия поради различни очаквания, ценности и стилове на работа.

Съвети за предотвратяване на прегаряне

Като мениджър на средно ниво вашето благосъстояние трябва да бъде основен приоритет.

Действията на мениджърите, които карат най-добрите служители да напускат

Първо трябва да се погрижа за себе си, за да мога след това да се справя с всички останали. Полезно е да говорите с други мениджъри на средно ниво във вашата компания, които може да имат липсващото парче от пъзела, което вие се опитвате да разберете.

За да предотвратите прегарянето, това също помага да разберете степента и границите на вашата власт като среден мениджър.

Можете да бъдете влиятелни, но всъщност не можете да контролирате поведението на другите хора – на членовете на вашия екип или на вашите лидери. Терапията и коучингът могат да бъдат полезни при разпознаването и толерирането на това.

В някои случаи може да помогне да помолите ръководителите да се срещнат с вашия екип и да обяснят решенията си. По този начин всички можете да работите, за да попаднете на една и съща страница и имате по-малко тежест на раменете си, за да играете „среден човек. Това е особено полезно за много критични промени или промени, които създават усещане за загуба за вашите екипи.

Хората на други позиции също трябва да са наясно с благосъстоянието на средните мениджъри. Въпреки че понякога това може да бъде неблагодарна работа, мениджърите на средно ниво са необходими за всяка компания. Те заслужават похвала за упоритата си работа.

Най-ефективните мениджъри на средно ниво са системните мислители. Те са тези, които разбират как това се отразява на петима души тук или как нещастието на един човек може да се пренесе в други неща.

Повечето лидери на висши позиции се грижат за хората, но средните мениджъри са тези, които изразяват тази грижа и карат хората да се чувстват загрижени. Това включва да се регистрирате с някого и да проведете разговор, да го попитате как минава денят му. И това минава дълъг път.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес