Този зеленчук облекчава ревматизма, камъните в бъбреците и астмата

2958
Този зеленчук облекчава ревматизма, камъните в бъбреците и астмата
Снимка: iStock

Целината, един скромен зеленчук, който често е пренебрегван по отношение на хранителните си качества, е възхвалявана заради потенциалните си ползи за здравето, особено за облекчаване на състояния като ревматизъм, камъни в бъбреците и астма. Въпреки че научните изследвания продължават, традиционната медицина и анекдотичните данни отдавна свързват целината с тези терапевтични свойства.

Ревматизмът - широк термин, обхващащ различни състояния, засягащи ставите и съединителната тъкан - е източник на хронична болка за много хора. Смята се, че целината, богата на противовъзпалителни съединения, като антиоксиданти и полифеноли, намалява възпалението, предлагайки облекчение на хората, борещи се с ревматизъм.

Тези съединения могат да помогнат за неутрализиране на свободните радикали, които могат да допринесат за възпалението и увреждането на ставите. Освен това целината съдържа витамини като витамин К и С, както и минерали като калий, които са от съществено значение за здравето на ставите и цялостното благосъстояние.

5 превъзходни ползи за тялото, когато пием сок от целина

Потенциалните ползи от целината се простират и в областта на камъните в бъбреците - болезнено състояние, което се дължи на натрупването на минерали и соли в бъбреците. Целината е известна със своите диуретични свойства, които стимулират увеличеното производство на урина и потенциално подпомагат предотвратяването на образуването на камъни в бъбреците.

Освен това високото съдържание на вода в целината допринася за правилната хидратация, която е решаващ фактор за намаляване на риска от камъни в бъбреците. Естествената способност на зеленчука да изхвърля токсините и да насърчава здравето на бъбреците добавя още един слой към потенциала му като поддържаща мярка срещу това заболяване.

Астмата, хронично респираторно заболяване, характеризиращо се с възпаление и стесняване на дихателните пътища, е друга област, в която целината може да предложи облекчение. Смята се, че антиоксидантите, съдържащи се в целината, в съчетание с противовъзпалителните ѝ свойства, спомагат за облекчаване на симптомите, свързани с астмата.

Наистина ли е толкова полезен сокът от целина

Кверцетинът, флавоноид, съдържащ се в целината, е изследван заради потенциала му да намалява възпалението на дихателните пътища и да подобрява функцията на белите дробове. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи пряка връзка между консумацията на целина и облекчаването на астмата, предварителните резултати показват, че включването на целина в балансирана диета може да бъде подкрепяща мярка за хората, които се справят с това респираторно заболяване.

Важно е да се отбележи, че въпреки че целината дава обещаващи резултати в тези области, тя не може да замени медицинското лечение или професионалния съвет. Лица със съществуващи здравословни състояния трябва да се консултират със здравни специалисти, преди да правят значителни промени в хранителния режим или да разчитат единствено на природни средства.

Потенциалните ползи за здравето от целината за облекчаване на ревматизма, камъните в бъбреците и астмата са интригуващи и заслужават по-нататъшно проучване. С напредването на изследванията целината може да се превърне не само в хрупкава добавка към салатите, но и в ценен компонент за укрепване на цялостното здраве и благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com