Наистина ли е толкова полезен сокът от целина

15060
Наистина ли е толкова полезен сокът от целина
Снимка: iStock

Той е възхваляван за предполагаемите си ползи за здравето на кожата, а някои хора дори твърдят, че помага при лечението на акне.

Въпреки това може да се чудите дали тези атрибути са подкрепени от науката.

Лекува ли акне

Въпреки че много хора се кълнат, че сокът от целина може да излекува акне, нито едно проучване не е доказало, че работи за тази цел.

Акнето е възпалително състояние на кожата, което води до запушени пори. Основните му причини включват възраст, генетика, хормони, диета и определени бактериални щамове на Cutibacterium acnes (C. acnes).

Неверни твърдения

Въпреки че акнето е проучвано обстойно, някои хора твърдят, че то се причинява от прекомерното производство на себум - мазнина върху кожата ви - поради претоварване с бактерии Streptococcus. Смята се, че солта в сока от целина убива Streptococcus и по този начин намалява акнето.

И все пак, тези твърдения прекалено опростяват сложността на акнето и пренебрегват факта, че тези бактерии могат както да навредят, така и да помогнат на човешкото здраве. Освен това ограничени изследвания подкрепят идеята, че целината убива Streptococcus.

Докато едно проучване показа, че листата от целина упражняват антибактериално действие срещу Streptococcus mutans, това беше формулировка на паста за зъби.

Освен това, ако в тялото ви има излишък от вредни бактерии Streptococcus, може да се наложи да приемате антибиотици и винаги трябва да се консултирате със здравен специалист.

Какво може да стане, ако предозирате с ЦЕЛИНАТА?

Освен това, въпреки че солта има антибактериални свойства за запазване на храната и здравето на зъбите, нито едно изследване не подкрепя идеята, че съдържанието на натрий в сока от целина намалява бактериалните инфекции или разпространението на акне.

Потенциални ползи от сока от целина за акне

Въпреки че няма проучвания, подкрепящи идеята, че сокът от целина лекува акне, той може да облекчи симптомите на акне по други причини.

Сокът от целина е с ниско съдържание на захар и е добър заместител на сладки напитки като сода, специални кафета и енергийни напитки. Изследванията свързват диетите с високо съдържание на захар с повишено акне и диетите с нисък гликемичен индекс с намалено акне.

Диета с нисък гликемичен индекс набляга на храни, които не повишават бързо нивата на кръвната ви захар. Те включват богати на фибри храни като зеленчуци, пълнозърнести храни, леща, боб и някои плодове като горски плодове, ябълки и круши.

Ако замените подсладените напитки със сок от целина, може да забележите намаляване на акнето поради по-малко захар и повече фибри във вашата диета.

Освен това сокът от целина е богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Като се има предвид, че акнето е възпалително състояние, яденето на противовъзпалителни храни може да намали оксидативния стрес и нивата на хормони като инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1), които допринасят за акнето.

Все пак са необходими повече изследвания.

Други потенциални ползи за кожата

Сокът от целина може да има няколко други ползи за кожата.

Повишена хидратация

Сокът от целина съдържа предимно вода и може да ви помогне да хидратирате кожата си.

Пиенето на достатъчно течности през целия ден помага да се поддържат нивата на хидратация, за да поддържате клетките на кожата си добре поддържани. Когато сте дехидратирани, кожата ви може да започне да изглежда матова, което засилва фините линии и бръчки.

Пиенето на течности обаче не е свързано с подобряване на сухата кожа. Сухата кожа е резултат от намалени нива на защитна мазнина в кожата ви и обикновено се третира с овлажнители, за да запечата водата в епидермиса на кожата ви.

Други превантивни мерки, като смяна на сапуни, използване на топла (не гореща) вода и нанасяне на крем в рамките на няколко минути след къпане, също се препоръчват.

Въпреки това поддържането на непрекъсната хидратация е важно за цялостното здраве и помага на кожата ви да изглежда свежа.

Увеличава наличността на хранителни вещества в кожата ви

Сокът от целина може да увеличи количеството хранителни вещества, изпратени до кожата ви.

Неговият хидратиращ ефект може да помогне за доставянето на хранителни вещества и премахването на отпадъчните продукти в тялото ви – включително кожата ви.

Освен това сокът от целина съдържа множество хранителни вещества, които поддържат здравето на кожата, като фибри, магнезий, цинк и витамини A, B, C и K.

Например, витамин С играе ключова роля в синтеза на колаген, докато цинкът е важен за заздравяването на рани.

И накрая, неговите антиоксиданти могат да помогнат за защита на кожата ви и да й позволят да се подмлади по-бързо и по-ефективно.

5 превъзходни ползи за тялото, когато пием сок от целина

Ниско съдържание на захар

Изборът на сок от целина вместо сладки напитки може да е от полза за кожата ви.

Диетата с високо съдържание на захар е свързана с повишено стареене на кожата чрез процес, известен като гликация.

Гликирането възниква, когато захарите взаимодействат с колагеновите и еластиновите влакна, за да образуват съединения, известни като крайни продукти на напреднало гликиране (AGE). Колагенът и еластинът са ключови протеини, отговорни за структурата и еластичността на кожата.

С течение на времето AGEs могат да доведат до отпусната кожа и да увеличат появата на фини линии и бръчки.

Следователно изборът на напитки с ниско съдържание на захар като сок от целина може да намали общия ви прием на захар и да подобри здравето на кожата.

Освен това предлага малки количества микроелементи като мед, цинк, фолиева киселина, биотин и множество витамини от група В. Също така е богат на флавоноидни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес в тялото ви.

И накрая, изцеждането на сок от целина концентрира нейните хранителни вещества и ви позволява да консумирате повече целина в една чаша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com