Този зеленчук ускорява храносмилането и метаболизма

25452
Този зеленчук ускорява храносмилането и метаболизма
Снимка: iStock

Целината, която често се слави с хрупкавата си текстура и ниската си калоричност, има и други ползи, освен че е просто хрупкава закуска. Едно от забележителните ѝ предимства се крие в способността ѝ да ускорява храносмилането и метаболизма, което я прави ценно допълнение към една здравословна диета.

Целината е известна с високото си съдържание на фибри, като значителна част от тях са неразтворими. Този вид фибри придават обем на изпражненията, като улесняват безпроблемното им преминаване през храносмилателния тракт. Насърчавайки редовното изхождане, целината допринася за здрава храносмилателна система, предотвратявайки запека и свързания с него дискомфорт.

Съдържанието на фибри също така подпомага разграждането на хранителните частици, като осигурява ефективно усвояване на хранителните вещества в тънките черва. В резултат на това включването на целина в ястията ви или консумирането ѝ като закуска може да бъде прост, но ефективен начин за поддържане на здравето на храносмилателната система.

Наистина ли е толкова полезен сокът от целина

Освен с ролята си в храносмилането, целината привлича вниманието и с потенциала си да стимулира метаболизма. Метаболизмът се отнася до процеса на превръщане на храната в енергия в организма. Съдържанието на калории в целината е минимално, а енергията, необходима за храносмилането ѝ, е сравнително висока. Този феномен, известен като термичен ефект на храната, означава, че тялото изразходва повече енергия за храносмилането на целината, отколкото калориите, които тя осигурява.

По същество целината може да се счита за храна с "отрицателни калории", тъй като енергията, изразходвана по време на храносмилането, може да надхвърли калорийното ѝ съдържание. Макар че концепцията за отрицателната калория се обсъжда, има доказателства, които сочат, че някои храни, като целината, наистина могат да имат скромно въздействие върху увеличаването на разхода на енергия.

Освен това целината е богата на антиоксиданти и съединения с противовъзпалителни свойства. Те включват флавоноиди, полифеноли и витамини като витамин С. Възпалението може да наруши метаболитните процеси, което води до различни здравословни проблеми, включително метаболитен синдром. Като включите целина в диетата си, може да се възползвате от нейните противовъзпалителни свойства, което потенциално може да подпомогне цялостното метаболитно здраве.

5 превъзходни ползи за тялото, когато пием сок от целина

Високото съдържание на вода в целината също играе роля за насърчаване на ефективния метаболизъм. Поддържането на адекватна хидратация е от решаващо значение за оптималната метаболитна функция. Целината, съставена предимно от вода, допринася за дневния прием на течности, като помага да се поддържат нивата на хидратация, които са от съществено значение за различни физиологични процеси, включително метаболизма.

Може да се каже, че целината не е просто зеленчук, а съюзник на храносмилането и ускорител на метаболизма. Съдържанието на фибри подпомага здравето на храносмилателната система, като осигурява ефективно усвояване на хранителните вещества и предотвратява храносмилателния дискомфорт. Същевременно нискокалоричният ѝ характер и потенциалният термичен ефект я правят забележителна добавка за тези, които искат да поддържат здравословен метаболизъм. Включването на целина в ястията ви може да бъде вкусна и питателна стратегия за подобряване на цялостното благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com