Учени: Как сирената понижават холестерола?

1170
Учени: Как сирената понижават холестерола?
Снимка: Pexels

Противно на общоприетото схващане, че сирената са вредни за кръвоносните съдове и, както всички мастни млечни продукти, допринасят за образуването на холестеролни плаки, този магически продукт не само не повишава холестерола, но и го намалява. Защо сирената с масленост поне 60-70% имат такъв ефект върху тялото ни обясни в свое изследване Ема Фийни, водещ експерт в тази област от Института по храните и здравето към Университетския колеж в Дъблин.

Това действие на сирената е доказано експериментално, казва ученият. Сирената намаляват холестерола в кръвта и предотвратяват развитието на атеросклероза поради специалната си структура - сирената матрица, състояща се от казеинов протеин, микрокапки мазнини, минерали, бактерии, млечна киселина, сол, пептиди и други вещества. Тази структура на продукта оказва особено влияние върху процеса на храносмилането му и усвояването на различните му компоненти.

Американският журнал за клинично хранене публикува резултатите от експеримент на изследовател, проведен през 2018 г. В продължение на шест седмици 164 души на възраст над 50 години с леко повишени нива на холестерол са получавали 42 грама млечни мазнини дневно. Дадена е фиксирана доза в различни храни, съдържащи сирене или имитация на сирене.

Как да повишим добрия холестерол – изберете тези 5 храни

Първата група консумирала 120 грама истински чедър на ден, втората - продукт, направен от смес от масло с нискомаслен чедър, а третата - имитация на сирене, смес от масло, калций и протеин. Подчертаваме, че дозите на всички тези компоненти в диетата на трите групи са еднакви. Но резултатите бяха различни. Истинският чедър най-много понижи холестерола, както общия, така и така наречения лош холестерол.

Фини обясни резултатите от изследването, като каза, че благодарение на матрицата на сиренето мазнините се задържат по специален начин в протеиновата мрежа и не се усвояват от човешкото тяло толкова бързо и лесно, колкото от маслото и другите млечни продукти.

Мастните киселини в сиренето се свързват с калций, който също е много висок в този продукт, което води до така наречения калциев сапун. Не се усвоява, не се абсорбира в кръвта, а преминава през червата транзитно. В резултат на това тялото получава по-малко наситени мазнини, които са необходими за синтеза на "лошия холестерол".

Висок холестерол: Това са най-добрите добавки за свалянето му

Освен това, посочва биологът, този продукт съдържа много сфинголипиди, които се свързват с холестерола и пречат на неговото усвояване. Освен това, посочи Фийни, е важно също сирената да съдържат рекордно количество витамини, включително уникалния витамин К2. Изследванията показват, че има два вида витамин К - К1 и К2. Първият е важен за съсирването на кръвта, вторият има много полезни свойства, включително мощен защитен ефект срещу атеросклероза. Предотвратява отлагането на калций в кръвоносните съдове и по този начин образуването на холестеролни плаки. А най-много витамин К2 има в сирената.

Обърнете внимание и включете сирената в ежедневната си диета, съветват специалистите. В същото време, разбира се, най-добре се отразяват на съдовото здраве твърдите сирена и като цяло отлежалите, които поради дългия си период и естественото зреене имат по-добра сиренена матрица. Не си мислете, че топеното сирене има същите лечебни свойства.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com