Учени: Това са най-добрите храни при проблеми с бъбреците - включете ги в менюто си

8711
Учени: Това са най-добрите храни при проблеми с бъбреците - включете ги в менюто си
Снимка: iStock

Ако имате проблеми с бъбреците, може да се наложи да следвате специална диета, но все пак можете да ядете много вкусни и здравословни зеленчуци, плодове, протеини и мазнини.

Заболяването на бъбреците е често срещан проблем, засягащ около 10% от световното население. Бъбреците са малки, но силни органи с форма на боб, които изпълняват много важни функции. Те са отговорни за филтрирането на отпадъчните продукти, освобождаването на хормони, които регулират кръвното налягане, балансирането на течностите в тялото, производството на урина и много други важни задачи.

Диабетът и високото кръвно налягане са най-често срещаните рискови фактори за бъбречно заболяване. Въпреки това, затлъстяването, тютюнопушенето, генетиката, полът и възрастта също могат да увеличат риска от проблеми с бъбреците.

Ето защо е необходимо хората с бъбречни заболявания да спазват специална диета.

Въпреки че диетичните ограничения варират, обикновено се препоръчва всички хора с бъбречно заболяване да ограничат следните хранителни вещества:

Натрий

Основен компонент на готварската сол, който повредените бъбреци не могат да филтрират.

Калий

Калият играе много важна роля в тялото, но хората с бъбречно заболяване трябва да ограничат калия, за да избегнете опасно високи нива на кръвно налягане.

Фосфор

Високите нива могат да причинят увреждане на тялото.

Протеин

Протеинът е друго хранително вещество, което хората с бъбречно заболяване може да трябва да ограничат, тъй като увредените бъбреци не могат да изчистят отпадъчните продукти от протеиновия метаболизъм.

Кои са най-добрите храни за хората с бъбречни заболявания?

1. Карфиол

Карфиолът е питателен зеленчук, който е добър източник на много хранителни вещества, включително витамин С, витамин К и витамин B фолат. Освен това пюре от карфиол може да се използва вместо картофи за гарнитура с ниско съдържание на калий.

2. Боровинки

Боровинките са пълни с хранителни вещества и са един от най-добрите източници на антиоксиданти. Те също така представляват фантастично допълнение към благоприятна за бъбреците диета, тъй като са с ниско съдържание на натрий, фосфор и калий.

3. Лаврак

Лавракът е висококачествен протеин, който съдържа невероятно здравословни мазнини – омега-3. Докато всички риби са с високо съдържание на фосфор, лавракът съдържа по-ниски количества от другите морски дарове.

4. Червено грозде

Червеното грозде е не само вкусно, но и доставя много хранителни вещества. Има високо съдържание на витамин С и съдържа антиоксиданти, наречени флавоноиди, за които е доказано, че намаляват възпалението.

5. Яйчен белтък

Въпреки че яйчните жълтъци са много питателни, те съдържат големи количества фосфор, което прави белтъците по-добър избор за хора, които спазват диета. Яйчните белтъци осигуряват висококачествен източник на протеини, който е полезен за бъбреците.

Тези симптоми издават, че диабетът е засегнал бъбреците ви

6. Чесън

Чесънът предлага вкусна алтернатива на солта, добавяйки вкус към ястията, като същевременно осигурява хранителни ползи. Той е добър източник на манган, витамин С и витамин В6 и съдържа серни съединения, които имат противовъзпалителни свойства.

7. Елда

Много от пълнозърнестите храни са с високо съдържание на фосфор, но елдата е здравословно изключение. Тя е много питателна и осигурява добро количество витамини от група В, магнезий, желязо и фибри.

8. Зехтин

Зехтинът е здравословен източник на мазнини без фосфор, което го прави чудесен вариант за хора с бъбречно заболяване.

9. Булгур

Булгурът е пълнозърнест пшеничен продукт, който е страхотна, щадяща бъбреците алтернатива на други пълнозърнести храни с високо съдържание на фосфор и калий. Това питателно зърно е добър източник на витамини от група В, магнезий, желязо и манган.

Тези симптоми с ръцете издават проблеми с бъбреците

10. Зеле

Зелето принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци и е пълно с витамини, минерали и мощни растителни съединения.

11. Пиле без кожа

Пилешките гърди без кожа съдържат по-малко фосфор, калий и натрий, отколкото пилето с кожа.

12. Ядки макадамия

Повечето ядки са с високо съдържание на фосфор и не се препоръчват, но ядките от макадамия са вариант за хора с бъбречни проблеми. Те са с много по-ниско съдържание на фосфор от популярните ядки като фъстъци и бадеми.

13. Ананас

Много тропически плодове като портокали, банани и киви са с много високо съдържание на калий. За щастие, ананасът е сладка алтернатива с ниско съдържание на калий. Плюс това, ананасът е богат на фибри, манган, витамин С и бромелаин, ензим, който помага за намаляване на възпалението.

14. Червени боровинки

Червените боровинки са полезни както за пикочните пътища, така и за бъбреците. Тези малки, тръпчиви плодове съдържат фитонутриенти, наречени проантоцианидини от тип А, които предотвратяват полепването на бактериите по лигавицата на пикочните пътища и пикочния мехур, като по този начин предотвратяват инфекция.

Не забравяйте винаги да обсъждате избора си на храна с вашия лекар, за да сте сигурни, че следвате най-добрата диета за вашите индивидуални нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com