Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В България използваме майонезата само за хранене, ето какво правят другите народи

12 ноември 2022, 04:40 часа

Майонезата е един от най-популярните хранителни продукти, използвани в цял свят. В САЩ, например, хората харчат близо 2 милиарда долара, за да се снабдят с това практично средство за овкусяване на различни ястия. И все пак, оказва се, че майонезата може да се използва за други цели, освен хранителни.

Представяме ви списък с най-необичайните начини за употреба на този вкусен продукт, които никога преди не сте чували.

1. Поддържане на красив маникюр

Майонезата е чудесно средство за поддържане на красив и здрав маникюр. Изсипете малко от нея в дълбока купа. Потопете пръстите и задръжте в продължение на 5 минути, след което измийте ръцете по обичайния начин. С помощта на този лесен трик може не само да се сдобиете със силни и здрави нокти, но и да омекотите кожичките около тях.

2. Подхранване на кожата

Изсипете малко количество майонеза в купа. Добавете 1 чаена лъжица зехтин. Разбъркайте добре съставките и нанесете сместа върху предварително почистена кожа. Оставете да действа 10 минути, след което отстранете с влажна кърпа. Майонезата помага да подхранване на сухата кожа, като заедно с това предотвратява нейното лющене.

3. Третиране на слънчево изгаряне

Ако искате да облекчите болката, причинена от слънчево изгаряне, нанесете малко майонеза върху засегнатия участък. По този начин не само може да овлажните кожата, но и да намалите чувството на парене и зачервяването.

Само в България изхвърляме черупките от орехите, ето какво правят другите народи

4. Отлепяне на дъвки

Искате да премахнете дъвка от килима, кухненската маса и дори собствената си коса? Няма проблем - на помощ идва майонезата. Нанесете малко от нея върху засегнатия участък и втрийте с пръсти Изчакайте няколко минути и премахнете със салфетка. Майонезата, съдържа растително масло, което помага за отпускане на дъвката и улеснява нейното отстраняване.

5. Възстановяване на косата

Ако имате суха коса, може да използвате следния трик, за да насърчите нейното възстановяване. Всичко, което трябва да направите, е да замените ежедневния балсам с майонеза. Тя съдържа оцет и яйца. Яйченият жълтък в богат на лецитин. Това вещество стимулира растежа на косата. Оцетът, от друга страна, заздравява кожата на главата. В комбинация тези две съставки правят косата мека, здрава и сияйна.

В допълнение, майонезата действа като естествен препарат срещу въшки. За да се отървете от досадните паразити, нанесете малко количество от нея върху косата, покрийте с шапка за баня и оставете да действа в продължение на една нощ (8 часа). След това отстранете остатъците от употреба на продукта с вода и шампоан. Растителното масло в майонезата служи като "лепило", което може да задуши не само възрастните, но и младите главови въшки.

6. Премахване на следи от пастели

Случвало ли ви се е децата да превърнат стените в художествено произведение на изкуството? Вместо да им се карате, вземете една гъба и малко майонеза. Нанесете "препарата" върху замърсения участък и оставете да действа в продължение на 5-10 минути. След това отстранете с чиста кърпа и готово. Майонезата може да премахне следите от употреба на пастели, без да оказва влияние върху нейната боя.

7. Полиране на сребърни прибори

Майонезата е едно от най-добрите средства за полиране на сребърни прибори. Нанесете малко от нея върху мека кърпа. Преминете през замърсения участък и измийте под течаща вода. Лимонената киселина, съдържаща се в майонезата, почиства сребърните изделия в дълбочина, а растителното масло им придава красив блясък.

8. Отстраняване на етикети

За да премахнете следите от етикет върху стъклените изделия, може да направите следното. Нанесете малко майонеза върху засегнатия участък и оставете да действа в продължение на 15-20 минути. Почистете с кухненска гъба и измийте съда по обичайния начин.

9. Смазване на панти

Ако пантата на старата врата скърца и ви кара да се побърквате, няма нужда да се втурвате към най-близкия железарски магазин, за да търсите специална смазка. Вместо това отворете хладилник и извадете майонезата. Нанесете малко от нея върху пантата, след което отворете и затворете вратата няколко пъти. Насладете се на тишината.

10. Реновиране на дървени изделия

Случвало ли ви се е да надраскате дървения поднос с нож или случайно да изпуснете любимата статуетка, направена от дърво, върху земята? Ако се случи нещо подобно, запълнете пукнатината с голямо количество майонеза и я оставете на съхранение в шкафа няколко дни. Комбинацията от протеини и растителни масла овлажнява дървеното изделие и го кара да се надуе. По този начин уплътнява пукнатината и я прави по-малко видима.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес