Вкусният, но и опасен тропически плод

6023
Вкусният, но и опасен тропически плод
Снимка: iStock/Guliver

Какво е алергия към ананас?

Алергична реакция към ананас може да бъде предизвикана от изяждане на малко количество от плода или пиене на сок от него Може дори да имате алергична реакция от докосването до ананас.

Алергичните реакции към плодове, включително ананас, са по-редки от алергиите към други храни, но могат да бъдат сериозни, когато се появят. Най-честите хранителни алергии включват: ядки (черупкови и фъстъци), пшеница, мляко, риба, соя, миди и яйца.

Какви са симптомите?

Силният сърбеж и уртикарията често са първите симптоми на алергична реакция. Уртикария може да се появи на едно или повече места по тялото.

Може да имате и храносмилателни симптоми, включително стомашна болка, повръщане и диария. Тези храносмилателни симптоми са начинът, по който тялото ви се опитва да се отърве от алергена.

В допълнение към храносмилателните симптоми, симптомите на алергия към ананас могат да включват: подуване на лицето, езика, гърлото и устните, затруднено дишане, зачервяване на лицето, силен сърбеж или копривна треска, запек, задръстване на синусите, метален вкус в устата, световъртеж, припадък или анафилактичен шок.

РЕЦЕПТА: Златно смути с ананас и банан

Анафилаксията е спешна медицинска помощ. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате затруднено дишане или смятате, че може да изпаднете в анафилактичен шок.

Какви са рисковите фактори?

Имате повишен риск от алергия към ананас, ако ваш близък роднина е алергичен към ананас. Близките роднини включват родители, братя и сестри и баби и дядовци.

Това е особено важно съображение при въвеждането на нови храни на бебета. Въпреки че може да изглежда контраинтуитивно, забавянето на въвеждането на семейни алергенни храни при бебетата всъщност може да увеличи риска от алергия.

Плодовете, като ананаса, могат да съдържат алергени, открити в други храни или вещества. Ако сте алергични към ананас, може да имате алергия и към естествен каучуков латекс. И може да изпитате алергични симптоми, когато сте изложени на предмети, направени от него. Нещата, направени от естествен каучуков латекс, включват: болнични ръкавици, лейкопласт, дамски превръзки, патерици, маншети за измерване на кръвното налягане, презервативи, прибори с гумена дръжка, гумени играчки, четки за зъби.

Хората, които са алергични към ананас, може също да са алергични към прашец от бреза или банани, което е известно като синдром на поленова алергия. Поглъщането на суров ананас може да доведе до симптоми в устата или гърлото, известни като орален алергичен синдром, който рядко води до анафилаксия.

Вареният ананас обикновено се понася от страдащите от орална алергия или алергия към полени. Суровият ананас също съдържа протеазен ензим, наречен бромелаин, който може да раздразни устните или кожата, но обикновено не е и животозастрашаващ.

Храни, които трябва да се избягват

Ако имате алергия към ананас, трябва да избягвате както консервирания, така и пресния ананас. Също така не трябва да пиете сок от ананас.

Ананасът може да се крие и в други храни. Някои от тези продукти включват: консервирана плодова салата или коктейл, салса от ананас, ананасов ром, сладко от ананас, плодова торта, бананов хляб, сода от ананас или безалкохолни напитки, пунш от тропически плодове, тропически алкохолни напитки, като маргарита и пиня колада, плодови бонбони.

Не забравяйте да проверите етикетите на съставките на храната, преди да я купите, за да сте сигурни, че не съдържа ананас. Освен това, когато се храните навън в ресторанти, уведомете сервитьора, че имате алергия към ананас. Това ще ви помогне да избегнете случайно излагане на плода.

Консервираният или пресният ананас е по-полезен?

Ензимът от ананас може също да бъде съставка в продукти за грижа за кожата, като сапун и крем за лице. Винаги трябва да проверявате списъка със съставките и да не използвате продукта, ако имате някакви съмнения какво има в него.

Хранителните алергии могат да се появят за първи път във всеки един момент от живота на човек. Може да надраснете алергията си към ананас, ако сте я развили като дете, или може да се появи по всяко време през живота ви.

Вашият лекар може да потвърди алергия към ананас чрез кръвен или кожен тест.  Освен ако той не е посочил друго, избягвайте ананаса и всеки продукт, който може да съдържа плода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com