Консервираният или пресният ананас е по-полезен?

5225
Консервираният или пресният ананас е по-полезен?
Снимка: iStock/Guliver

Присъствието на екзотични плодове и зеленчуци в магазините отдавна е престанало да изненадва никого, а вкусът им често не отстъпва на познатите от нашите градини и овощни градини. В асортимента на супермаркетите се предлагат не само пресни плодове, но и консервирани, към които често подхождаме предпазливо. Пример за това е ананасът, който често се предлага в магазините както пресен, така и консервиран. Струва ли си да се консумира последният вариант на плода? Отговорът на този и други въпроси ще намерите по-долу.

Какво се съдържа в ананаса?

Ананасът е един от членовете на семейство Бромелиеви, който често се среща в дивата природа в Бразилия. Плодът с характерната си груба кожа и пищна зелена обвивка от листа не се нуждае от представяне. Сред качествата на ананаса е неговият уникален и много сладък вкус, но наред с вкусовите си качества той има и редица ползи за здравето.

Какво може да се намери в ананаса?

Както повечето пресни плодове, ананасът също съдържа ценни витамини. Списъкът започва - разбира се - с витамин С, който е известен с имуноукрепващите си свойства и с регулирането на кръвното налягане чрез укрепване на кръвоносните съдове. Списъкът включва и витамин А, който е известен със способността си да подобрява зрението, да предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи и да предотвратява прекомерното стареене.

Ананасът е също така важен източник на калий и магнезий, които в дуо подобряват сърдечната дейност, могат да регулират кръвното налягане и също така имат благоприятен ефект върху нервната система, включително поддържат здравето на мозъка. 

Ананас: източник на бромелаин

Веществата, съдържащи се в ананаса, включват бромелаин - мощен ензим, който е отговорен за вкуса на този супер сладък плод. Оказва се, че това вещество може да бъде полезно за вашето здраве! 
В плода то действа като репелент срещу всички вредители, а за хората се причислява към мощните антиоксиданти, които се справят с токсините и свободните радикали, отговорни за образуването на рак.

8 причини да започнете да ядете ананас всеки ден

Бромелаинът обаче има и друга функция. Той е ценен от хората, които искат да свалят излишните килограми. Този ензим помага за смилането на мазнините, поради което често може да бъде открит в хранителни добавки и препарати за отслабване.

Консервиран ананас

Списъкът с полезни съставки, съдържащи се в плода, означава, че често го купуваме и ядем, което не бива да учудва никого. Въпреки това, когато сме изправени пред недостиг на пресни продукти, често се обръщаме към консервирани ананаси, което може да предизвика смесени чувства. Струва ли си да се яде консервиран ананас? 

Нищо не ви пречи да го правите, но трябва да сте предпазливи. Всичко зависи от състава на маринатата, която се съдържа в консервата. 

Ако тя съдържа огромни количества захар и сол, по-добре е да я върнете на рафта. Захарозата е не само посегателство върху стройната ви фигура, но когато се използва в излишък, тя също така разрушава зъбите ви и нарушава хормоналния ви баланс. Солта, от друга страна, може да навреди на сърдечносъдовата система: да причини високо кръвно налягане, наред с други неща.

14 невероятни ползи за здравето от ананаса

Консервиран и пресен ананас

Въпреки това, ако можете да намерите качествен консервиран ананас, нищо не ви пречи си го купите и да го заместите като алтернатива на пресния ананас. 

Преди да бъде поставен в кутията, той се приготвя на място: обелва се, нарязва се и се запечатва. Освен това кутиите се вентилират, което ефективно предпазва от окисляване най-ценните вещества, съдържащи се в ананаса, а именно витамините и ензимите.

От друга страна, пресните ананаси често са покрити с вещества, които ги предпазват от гниене, защото след прибирането на реколтата те се транспортират дълго време.

Който и ананас да изберете - консервиран или пресен, трябва да внимавате, когато го консумирате, тъй като той е един от силните алергени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Не бързайте да изхвърляте старата си тениска: 7 полезни начина да я използвате

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com