Внимавайте много за това, ако си купувате жилище с брокер

11511
Внимавайте много за това, ако си купувате жилище с брокер
Снимка: iStock

Жилищният пазар е много оживен - не на последно място и защото хората търсят сигурен пристан за парите си в период, в който инфлацията ги обезценява. Но как кандидат-купувачите да се ориентират в морето от оферти и статистики, така че да направят най-добрия избор?

Асоциация "Активни потребители", цитирани от в. "Сега", припомня какви са най-честите "капани" на имотния пазар:

Задължително направете това със зелките преди да сложите кисело зеле

Ако не сте опитали сами този метод от градинари, които не използват химически препарати за растителна защита, може би никога няма да по...

Търсенето е трудно, особено в София, където предлагането е голямо и разнообразно. На пазара стоят от години едни оферти за продажба, други – още по-стари, се появяват пак като нови. В същото време предложенията за ново строителство са много и звучат примамливо, но има много уловки, цените се менят постоянно и статистиката за средни цени на квадратен метър по квартали не е надежден ориентир, защото част от сделките влизат в нея със занижени стойности (за "пестене" на данъци и такси), и др. Например - предлага се апартамент с паркомясто, на апетитна локация и „луксозна цена“, но впоследствие се оказва, че паркомястото не е включено в цената и за него продавачът иска 20 000 евро.

Ето защо е добре да се ползват услугите на опитен брокер, който е наясно с пазарните особености и възможните капани. Но и тук изборът е труден - има стотици знайни и незнайни посредници. Клиентите, които се доверяват на случайни обяви в интернет, могат да налетят на измамници и да загубят пари. Сред най-нелоялните практики са: взето и невърнато капаро или депозит, изчезнали брокери, които нямат офиси, и др. Тогава?

През 2020 г. Национално сдружение "Недвижими имоти (НСНИ)" създаде електронен Професионален регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти (www.publicregister.bg). В него вече са вписани над 300 фирми и експерти, като имената на фирмите и на брокерите са придружени с информацията за техния опит, сертификати, специализации и т.н. Всеки може да направи безплатно справка в този регистър и да си избере посредник, без да се тревожи, че може да попадне на мним брокер или на агенция еднодневка, която непрекъснато си сменя фирменото име и си мести офиса или работи само "виртуално".

"Електронният регистър осигурява прозрачност и дава бърз достъп до данни за конкретна компания или професионалист. Освен това фирмите в регистъра са поели ангажимент, че спазват определени принципи и отговарят на изискванията, което създава по-голяма сигурност и доверие", коментира Игнат Арсенов, шеф на Главна дирекция „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

При ужилване от пчела - ето какво да направим първо

Тези коварни петна: Кой е най-добрият начин да избършете екрана на LCD телевизор?

Прекарвате много време седнали: Ето как да се справите с негативните последствия

Чай от коприва: Какви са ползите за организма и как да си го приготвим

Експерти: Така влияе позата за сън върху кожата на лицето

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Как се оказва първа помощ при виене на свят

Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията

Кои са най-честите причини за забавен метаболизъм?

Ако имате подагра, избягвайте тези зеленчуци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com