Всичко, което трябва да знаем за виното и как можем да го използваме?

7958
Всичко, което трябва да знаем за виното и как можем да го използваме?
Снимка: iStock/Guliver

Виното е една от най-благородните напитки, която има много ползи за здравето в умерени количества. Тя е подходяща, както за изискани ястия, така и за по-обикновени.

Ползи от виното

Във виното се съдържат антиоксиданти и танини, които въздействат благоприятно на сърдечносъдовата система. Проучвания показват, че хората, които редовно консумират вино, страдат с 30% по-малко от сърдечни заболявания. Освен това нивата на лошия холестерол и рискът от появата на атеросклеротични плаки значително се понижава.

Божествената напитка подобрява и храносмилането, активира работата на мозъка и предотвратява развитието на заболявания, които са свързани с напредването на възрастта. Сухото червено вино пък се хвали като страхотен антиоксидант. Чаша вино след тежък работен ден определено ще намали нивата на стреса.

Каква е разликата между бялото и червеното вино?

Колко дълго можете да го съхранявате?

Според една позната теория, колкото е по-старо дадено вино, толкова по-хубаво и наситено ще бъде. Това е така, но не за всички видове вина. Вината от по-среден клас с времето ще влошат качеството си. Това се отнася особено за белите вина и розето.

Професионалните сомелиери съветват, когато отворите бутилката, да я изпиете веднага. Разбира се, това за сам човек е огромно количество, но ако пиете с приятели – напълно постижимо. Пък и виното си е социална напитка, която сближава хората.

Ако все пак ви остане вино в бутилката, то трябва да знаете как да го съхранявате. Пенливите вина не траят повече от няколко часа. Леките бели вина и розето могат да издържат малко повече. Червеното вино запазва вкуса си до 3 дни след отваряне, а за сладките вина срокът е до една седмица.

Бяло или червено вино – кое е по-полезно

Как да съхраняваме виното?

За да го съхранявате, трябва да се постараете. Факторите, които влияят пагубно са светлината, топлината и кислородът. Изложено на висока температура виното неименуемо губи вкусовите си качества. Затова не оставяйте отворена бутилка. Затворете я плътно и след това я приберете в хладилника.

Най-добре не я слагайте на вратата, а на някой от рафтовете. Така бутилката няма да бъде изложена на промени в температурата и ще може да запазите качествата малко по-дълго. Хладилникът спасява виното и от светлината. За да го предпазите от кислорода, то бутилката трябва да бъде плътно затворена. Сложете тапата от същата страна, от която е била запушена. Можете да ползвате и специални тапи за вино, които се продават в специализирани магазини – те ще улеснят значително запазването на виното.

9 убедителни причини защо трябва да пием вино

Как да употребим остатъците от виното?

Ако не можете да съхраните виното, то можете да използвате остатъците по различен начин. От тях се приготвя чудесен ароматен глювайн.

Можете да го използвате и за кулинарни цели. Подхожда си на месото, подходящо е за различни маринати, сосове и десерти.

Друга и идея е да го замразите във формички за лед, като по този начин ще запази вкусовите си качества за дълго време. Можете да го добавите в коктейли или като готвите.

Как да готвите с вино?

Когато готвите с вино, трябва да спазвате няколко лесни правила. Вкусът на виното трябва да се съчетава успешно с останалите вкусове. Започнете с 1-2 с.л., за да избегнете прекалено натрапчивия вкус. След това, ако е необходимо, винаги можете да добавите още малко.

След като го добавите в ястието, увеличете огъня, за да се изпари спиртът. Гответе, докато не спрат винените пари. След като се махне мирисът на алкохол, остава приятният мирис на грозде.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com