Възпаление на апендицита – как се проявява и кой страда от него?

10210
Възпаление на апендицита – как се проявява и кой страда от него?
Снимка: iStock/Guliver

Апендиксът вероятно няма значима функция в организма. Той обаче е "известен" с едно често срещано състояние – възпален апендицит. От него страдат до 9 % от мъжете и 7 % от жените. 

Възпаление на апендицита се проявява като силна болка в корема, която може да е придружена от повишена температура или гадене. Симптомите не трябва да се подценяват. Ако не се предприеме подходящо лечение, може да се стигне до разкъсване на апендикса и изхвърляне на съдържанието му в коремната кухина. Това от своя страна може да бъде животозастрашаващо.

Апендектомия - какво представлява?

Апендиксът е част от храносмилателния тракт. Характеризира се със сляпо завършваща спирала, която може да бъде дълга от 8 до 20 cm. Теоретично апендиксът трябва да се намира в дясната подбедрица. Това обаче не е твърдо правило, тъй като много често той се намира в областта на таза. 

Няма съмнение обаче, че това положение донякъде затруднява диагностицирането на евентуални аномалии. До момента не е изяснена точната функция на апендикса, поради което той се счита за сравнително второстепенен орган. Въпреки това някои проучвания показват, че апендиксът може да подобри функцията на имунната система чрез производството на бели кръвни клетки.

Ново лечение може да сложи край на операциите от апендицит?

Причини за възпаление на апендицит

Смята се, че това състояние се среща при почти 9 % от мъжете и почти 7 % от жените. Възпалението най-често засяга деца и млади възрастни, които са на възраст под 40 години.

Основната причина за възпаление на апендицита е наличието на фекални камъни, които могат да запушат изхода на апендикса. 
Други причини включват: 

-    тумори и язви, 
-    паразити в червата, 
-    пролиферация на лимфоидната тъкан,
-    неусвоени хранителни остатъци.

Понякога апендицитът може да съпътства други заболявания. Това са предимно заболявания на дихателната система и стомашно-чревния тракт, като например болестта на Крон.

Симптоми на възпаление на апендицит

Основният симптом е коремна болка - обикновено в областта на пъпа или долната част на корема. Въпреки това може да се появи болка и в други части на корема, което е свързано с вече описания въпрос относно различното разположение на апендикса.

Други симптоми на апендицит: гадене, повръщане, повишена температура, ускорен сърдечен ритъм, диария и липса на апетит. Струва си също така да се знае, че в случай на апендицит комфортът на пациента може да се подобри, като се лежи на лявата страна и се свиват краката.

Знаете ли от коя страна се намира апендикса?

Лечение на възпален апендицит

На първо място е важно да се свържете с Вашия лекар или със спешното отделение, ако имате съмнения. Ако не се предприеме лечение, апендиксът може да се разкъса и съдържанието му да се излее в коремната кухина. Това от своя страна може да доведе до перитонит, който е непосредствено животозастрашаващо състояние.

Диагнозата на апендицита не винаги е проста или очевидна. Състоянието понякога се бърка например с холецистит, камъни в бъбреците, ендометриоза, възпаление на пикочните пътища, възпаление на придатъците или извънматочна бременност. 

За да се изключат описаните състояния, лекарят може да назначи ултразвуково изследване на корема и компютърна томография, изследване на урината и кръвна картина с CRP.

Апендицитът се лекува предимно хирургично. Хирургията включва отстраняване на апендикса. Процедурата е безопасна и повечето пациенти се възстановяват бързо. След операцията може да се наложи прилагането на антибиотици и специална диета. Тя обикновено се основава на лесно смилаеми храни, които не предизвикват подуване на корема. Това включва предимно варено месо, ориз или задушени зеленчуци. Тъй като апендиксът няма никаква важна функция в организма, липсата му не се усеща по никакъв начин.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com