За кои хора спането по гръб не се препоръчва?

3064
За кои хора спането по гръб не се препоръчва?
Снимка: iStock

Качественият сън с достатъчна продължителност е толкова важен за здравето, колкото и правилното хранене, адекватният прием на витамини и минерали, физическата активност и редовните профилактични прегледи. Върху качеството на съня влияят консумираните храни и напитки и особено тези, приети непосредствено преди сън, вредните навици, хроничните заболявания, стресът, изборът на матрак и завивки, температурата в стаята и дори позата за сън.

Дали да спите по корем, по гръб, или на конкретна страна е не само въпрос на лични предпочитания, но има и обяснение от научна гледна точка, както и препоръки от медицинска такава. Определени заболявания или специфични състояния като бременност, правят една поза по-подходяща от друга. Например, хората, страдащи от проблеми с гръбначния стълб, трябва да избягват да лежат или спят по корем, пациентите, страдащи от проблеми с храносмилателната система и рефлукс, следва да избягват спането на дясната страна, а спането по гръб е непрепоръчително за страдащите от сънна апнея.

Какво издава за нас позата за сън?

Кои други хронични заболявания и фактори правят спането по гръб, ако не табу, то поне силно непрепоръчително и вредно за здравето?

Спането по гръб – кой трябва да го избягва?

Спането по гръб е предпочитано от мнозина, тъй като е ефективно за разпределяне на телесното тегло върху широка област на гърба, което означава, че никоя област не е подложена на по-голямо напрежение от друга, с което се минимизира рискът от болки в кръста и гърба, породени от позата за сън.

Макар да е полезно за страдащите от гръбначни проблеми, да не води до образуване на бръчки на лицето, макар да е щадящо вътрешните органи и да не причинява притискането им, макар да е предпочитана поза от немалко хора, спането по гръб не е подходящо за всички. Пациенти, страдащи от определени хронични заболявания, следва да го избягват и да изберат друга, по-подходяща за здравословното им състояние поза. Спането по гръб не се препоръчва за:

Коя е най-правилната поза за сън?

  • страдащите от сърдечни заболявания, като д-р Виренд Сомърс, кардиолог, подчертава, че сърдечно болните следва да бъдат особено внимателни, избирайки  позата за сън, и да съобразят избора си със заболяването си,
  • пациентите с хронични белодробни заболявания,
  • пациентите с обструктивна сънна апнея или проблеми с хъркането, при които неприятните и притесняващи всички дрезгави звуци стават по-нетърпими по време на спането по гръб, тъй като под въздействието на гравитацията меките тъкани в гърлото се спускат надолу, което увеличава вероятността да доведат до блокиране на дихателните пътища, а това води до непоносимо за околните хъркане,
  • дами в напреднала бременност, тъй като изследванията сочат,  че спането по гръб по време на бременност може да намали притока на кръв към плода,
  • страдащите от болка във врата,
  • страдащите от рефлукс, който се влияе негативно от спането по гръб.

Установено е, че след всеки период на парадоксалния сън и преди него човек променя позата си, което е неприятна новина, тъй като означава, че може да легнете и заспите в препоръчаната и подходяща за вас поза, но да я промените през нощта и по този начин да окажете негативно въздействие върху здравето си.

Ако сте били инструктирани да спите по гръб по медицински причини или за предотвратяване на нараняване след скорошна операция, се нуждаете от работещо решение, което да не ви позволи да се обръщате и да променяте позата си по време на сън. Ако трябва да избягвате спането по гръб, също следва да потърсите решение, непозволяващо обръщането по гръб по време на сън. Някои от тези решения като топка за тенис, ще откриете в дома си или няма да ви костват цяло състояние. Вашият лекар може да ви помогне в избора на най-ефективно за вашия случай решение.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com