Задължителна ли е смяната на металните тръби с PVC тръби?

5675
Задължителна ли е смяната на металните тръби с PVC тръби?
Снимка: Pixabay

Току-що сте си купили нов дом или сте построили своя собствена къща? Ако е така, не е нужно да се притеснявате за водопроводната си инсталация. Но повечето хора живеят в домове, построени преди 2000г. Ако домът ви е по-стар от две десетилетия, има голяма вероятност водопроводната ви инсталация да е остаряла и да има нужда от цялостна смяна на щранговете.

Ето 10-те най-важни признака, че е дошло време за подмяна на тръбите:

Оцветяване

Случва ли се понякога от крановете ви да тече кафява или жълта вода? Освен ако не живеете в селски район или не използвате вода от кладенец, това е признак за повредени тръби и нужда от  спешна смяна на щранговете. Оцветяването на водата е резултат от корозия или ръжда, а металните тръби са особено уязвими. Оцветената вода е най-видимият признак, че трябва да смените тръбите.

Течове

Честите течове са друг признак, за който трябва да внимавате. Това може да се случи поради пукнатини в тръбите или повреда, причинена от киселина. Ако течовете продължават дори след многократно почистване, трябва да се обърнете към водопроводчик да ги провери.

Задръствания или бавно оттичане

Ако често имате бавно оттичане, когато пускате водата в тоалетната или в мивката, това може да е знак, че канализационните тръби са повредени. За съжаление почистващите продукти за отпушване на тръби съдържат и киселина, която е много вредна за металните тръби.

Миризма

Канализационната система в добро състояние трябва да е херметична с изключение на няколко вентилационни комина. Напуканите тръби могат да доведат до отделяне на канализационен газ, което със сигурност не е здравословно за вас. Ако усетите миризма на канализационен газ където и да е в дома си, е време да се обадите на водопроводчика.

Мухъл

Плесента е друг видим признак за повреда. Някои видове мухъл могат да започнат да се развиват още при 55% влажност на въздуха. Пукната тръба, която пропуска вода зад стените ви, може лесно да предизвика подходящи условия за развитие на плесени.

Видимо здрава тревна площ

За хората контактът с отпадни води е нездравословен. Но тя действа като естествен тор за растителността. Ако забележите, че моравата ви изглежда по-добре, дори когато не сте правили нищо, това може да е знак за изтичане на канализационни води. Ако виждате петна тук и там, това може да е място, където тръбите са получили течове.

Вдлъбнатини или провисване

Ако водопроводът или канализационната тръба са напукани и пропускат вода, тя може да се събере под градината или тротоара ви. Ако не смените щранговете си в дългосрочен план събраната вода може да разтвори почвата и да доведе до провисване на части от земята. Този тип вдлъбнатини може да са трудни за забелязване, но са ясен знак, че водопроводът ви не е в добро състояние.

Пукнатини

Пукнатините в основите или по стените са изключителен симптом за повредени тръби и необходимост от смяна на щранговете. Това често се случва, защото главната линия има теч, който не е бил открит. Ако не подмените водопроводната инсталация и не отстраните повредата, това може да доведе до появата на дупки!

Капчици

Ако внезапно откриете локви от вода или отпадни води някъде в двора, това е съвсем очевиден признак, че водопроводът ви е повреден. В 9 от 10 случая течът ще се намира непосредствено под него.

Независимо от възрастта на къщата или водопроводната инсталация, трябва периодично да проверявате тръбите. Всякакви пукнатини, водни басейни под тръбата, петна от ръжда и вдлъбнатини са признаци, за които трябва да внимавате.

Понякога е необходима повече от визуална проверка, за да откриете повредата. Ако е минало известно време от последното ви обаждане до водопроводчика, можете да го помолите да дойде за проверка. Цялостната видеоинспекция на канализацията ще ви помогне да определите дали тръбите се нуждаят от подмяна.

Виждали ли сте някои от тези признаци в дома си? Не отлагайте! Подменете металните тръби сега и предотвратете сериозни ремонти впоследствие. Цената на подмяната със сигурност ще бъде по-ниска от потенциалните ремонти в бъдеще!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com