Защо бебетата не трябва да гледат телевизия?

13684
Защо бебетата не трябва да гледат телевизия?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Родителите често се шокират, когато узнаят мнението на педиатрите, че е лошо деца да гледат телевизия и/или да си играят с мобилни приложения преди 18-месечната си възраст - защото повечето деца имат вече такива навици. Изследванията сочат: 92,2% от 1-годишните деца са имали на свое разположение смартфон или друго мобилно устройство; даже някои са започнали на 4-месечна възраст.

Ето мнението на д-р Жозе Луиш Сетýбал, педиатър. 

Мнозина родители се учудват: „Какво от това, на моето бебе му харесва?" Да, вярно е: бебетата могат да гледат ярки цветове и движения по екрана - но техните мозъци не са в състояние да осмислят всички тези странни изображения. Необходими са около 18 месеца мозъкът на едно бебето да се развие до момента, когато символите вече представят своите еквиваленти в реалния свят.

Бебетата и малките деца най-напред трябва да научат да взаимодействат с хората наоколо си. Разбира се, това не значи, че не бива да си общуват във видео-разговор с далечните баба и дядо. Но, ако говорим за ежедневно овладяване на навици, те имат нужда да докосват предметите, да ги клатят, да ги бутат – и, най-вече, да слушат гласовете и да виждат лицата на хората, които най-много обичат. Електронните устройства може да научат децата да гледат и играят с екрана - но тези умения не стават навици за общуване в реалния свят.

Тук може да се възрази: да, вярно е, бебетата и малките деца не правят нищо реално, гледайки телевизия – но, ако им харесва, каква е вредата?

Телевизията в детството буди агресия

Вредата се състои в това, че взирането в екран преди 18-месечна възраст има дълготрайни негативни ефекти спрямо езиковото развитие, умението да се чете и краткосрочното запомняне. Да не говорим, че създава проблеми с вниманието и съня. Защото главният въпрос е не какво правят децата, гледайки телевизора - а какво не правят. По-конкретно: те се учат на първите си житейски навици от взаимодействие с хората наоколо.

Изразът на лицето, интонацията на гласа и езикът на тялото между дете и родител са не просто красиви – те са с толкова богато съдържание, че на изследователите се налага да записват тези взаимодействия на видео и да ги гледат на бавен каданс, за да видят всичко онова, което се извършва. И се оказва, че винаги, когато родителят или детето гледа телевизия, общуването между тях се прекратява.

Кое е по-вредно за децата - използването на смартфон или гледането на телевизия?

Детето на предучилищна възраст научава много повече от дрънченето на тенджерите, докато приготвяте вечерята, отколкото от гледането на телевизия – понеже, докато готвите, вие и детето, малко или повече, общувате. Дори телевизорът да работи само на заден план и „никой не го гледа“ - и това е достатъчно, за да пречи на езиковото развитие на детето. Обикновено родителят изговаря около 940 думи за час, щом детето е наблизо. Но при включен телевизор тези думи спадат на 770! А по-малкото думи означават по-малко общуване и по-малко научени неща. Децата на предучилищна възраст се учат още и да обръщат внимание на определен обект за продължителни периоди от време – докато онези, които повече гледат телевизия, трудно концентрират вниманието си.

С възрастта нещата, поне малко, се променят. Добре разработените тв-програми могат да ги научат на математика, грамотност, наука, как се решават проблеми и социално поведение. Децата имат повече полза от интерактивни предавания, когато отговарят на въпросите на телевизионните герои. Образователната телевизия е най-полезна за децата, чиито семейства са на невисоко интелектуално ниво. Ала, независимо от програмата, намалете времето за електронни развлечения на децата си от 18-месечна до 5-годишна възраст най-много на 1 час дневно.

Внимание! Тази статия е само информативна. По въпросите в нея се допитвайте до педиатър-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com