Защо само една ноздра се запушва, когато сте болни?

2457
Защо само една ноздра се запушва, когато сте болни?
Снимка: iStock/Guliver

Когато сте болни, особено при настинка или респираторна инфекция, вероятно сте забелязали, че едната ви ноздра има тенденция да се запушва, докато другата остава сравнително чиста. Това явление, известно като запушване на носа, може да бъде както разочароващо, така и неприятно. Но защо се случва това и защо изглежда, че засяга само една ноздра в даден момент?

Запушването на носа се получава, когато кръвоносните съдове в носните проходи се възпаляват и подуват, което води до стесняване на носната кухина. Това от своя страна ограничава въздушния поток и затруднява дишането през носа. Няколко фактора допринасят за едно- носното запушване по време на заболяване:

Цикъл на носа: Човешкият нос функционира на принципа на т.нар. "носов цикъл" - естествен и ритмичен процес, при който едната ноздра става доминираща за определен период от време, докато другата прави временна почивка. Този цикъл може да продължи няколко часа или дори дни. Целта на този цикъл не е напълно ясна, но се смята, че той спомага за поддържането на здравето и функциите на двете ноздри.

Как да пресека настинката още в първите часове?

Инфекция и възпаление: Когато сте болни, лигавицата, покриваща носните пътища, се възпалява поради инфекция или дразнене. Това възпаление може да доведе до подуване и стесняване на носните пътища, което е по-изразено в едната ноздра в даден момент.

Ролята на гравитацията: Гравитацията също играе роля в асиметричното претоварване. Когато сте легнали, притокът на кръв към ноздрите може да се повлияе по различен начин. Това може да доведе до по-силно запушване на едната ноздра, особено когато сте легнали настрани.

Фактори на околната среда: Прах, алергени и други дразнители в околната среда могат да повлияят на едната ноздра повече, отколкото на другата. Например, ако спите с лице, притиснато във възглавницата, може да имате по-голямо запушване на едната ноздра поради контакт с алергени или прахови акари.

Физиологична променливост: Анатомията на носа на всеки човек е малко по-различна и тази променливост може да повлияе на разпределението на задръстванията. При някои хора запушването на едната ноздра може да е по-забележимо поради уникалната им структура на носа.

Ако настинката ви продължи повече от 2 седмици може да се случва нещо ОПАСНО?

Макар че е обичайно само една ноздра да се запуши по време на заболяване, обикновено това се редува между ноздрите с продължаването на носния цикъл. За щастие има начини за облекчаване на този дискомфорт. Използването на спрейове за нос с физиологичен разтвор, деконгестанти, продавани без рецепта, или инхалирането на пара може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на задръстването.

Освен това поддържането на хидратация, обилната почивка и добрите хигиенни практики могат да допринесат за по-бързото възстановяване и по-малкото запушване на носа. Ако задръстването продължава или е придружено от тежки симптоми, е препоръчително да се консултирате с медицински специалист за по-нататъшна оценка и лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com