За какво е полезен сокът от тиква?

31022
За какво е полезен сокът от тиква?
Снимка: Steve Buissinne / Pixabay

В ерата на популяризирането на здравословната храна е добре да помислим за  полезните свойства на познатите от нас храни. Най-вече  сезонните продукти. В съвременната кухня тиквата се използва като съставка в много ястия. И не е напразно, защото просто изобилства от полезни вещества. Но по време на топлинна обработка тиквата често губи полезните си запаси, така че тиквеният сок е най-добрият вариант за диетично и здравословно хранене.

Съставът на тиквен сок включва захароза, соли на магнезий, калий, калций, мед, цинк, кобалт, желязо, флуор. Също така  е богат на витамини C, A, P, E, K, група B. Поради своето високо съдържание на аскорбинова киселина, тиквеният сок има общо укрепващо действие върху организма, намалявайки рисковете от настинки и инфекциозни заболявания.

Защо тиквата е безценна за здравето?

Тиквите се ядат в печено или варено състояние. Тиквата е нискокалорична и с голяма хранителна стойност и много свойства, полезни за наш...

Традиционната медицина  използва тиквен сок като терапевтично и профилактично средство за много заболявания. Пектинът, съдържащ се в голямо количество тиква, подобрява кръвообращението и метаболизма. Тиквеният сок има силни антиоксидантни свойства, премахвайки токсините от нашето тяло. Влияе благоприятно на нервната система, помага за възстановяване на здравия сън.

Приготвяне на тиквен сок

Продукти: 500 грама тиква, 100 грама захар, един лимон.

Метод 1: Обелете и нарежете тиквата, прекарайте през сокоизстисквачка или настържете на ситно ренде и изстискайте през тензух.

Ето защо да си похапвате тиква по-често

Тиква е не само вкусна, но и много полезна. Ето и 8 причини по-често да я консумирате. Чудесен източник на протеин Една порция тиква ...

Метод 2: Може да обелите и нарежете тиквата на парчета, сложете в сокоизстисквачката или минете на ренде. Сварете захарта в литър вода, добавете тиквата, оставете да заври, охладете. Добавете лимоновия сок към тиквата, разбийте всичко с миксер или бъркалка.

Сокът от тиква съдържа истинска витаминозна бомба, особено за зимния период от годината. Той влияе за подобряване на силата на имунитета, доброто състояние на коса и кожа, добро функциониране на нервната система, влияе на качествения сън, поддържането на здрави зъби и кости. Лесен начин за приготвянето на сок от тиква през зимата, без да го пастьоризирате е чрез сокоизтисквачка.

Ако вашият сок да е пастьоризиран, след като сте налели вече кипнатия сок в подходящ съм, може да извършите този процес по пастьоризация за десетина мин. на 90 градуса. След което се маха от котлона съда и обръща с дъното нагоре, като след охлаждането му се прибира на хладно и тъмно място.

Тиквения сок също така влияе благоприятно за добрата работа на стомаха и червата, спомагайки отделянето на сокове от жлъчката. Препоръчва се да го консумирате, ако страдате от сърдечни заболявания, съпровождани с оток. Действа благоприятно и при алергични и кожни реакции, както и заболявания на бъбреци и черен дроб. Препоръчва се да се приема по една чаша на ден. Ако страдате от безсъние, преди да си легнете изпийте една чаша тиквен сок с малко мед в него.

Как сами да си направим тиквен мед и за какво е полезен той

Тиквеният мед е наистина много полезен за здравето. Приготвя се лесно и бързо. За да ви улесним, ви предлагаме една съвсем опростена ре...

При камъни в бъбреци и пикочен мехур може да приемате по четвърт и половин чаша тиквен сок три пъти през деня, в продължителност от десетина дни.  За да намалите риска от неприятни последици от пиенето на тиквен сок за хора страдащи от ниска киселинност, може да помогне смесването на напитката с по-кисели сокове, като портокалов, лимонов или ябълков сок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com