Защо всеки трябва да хапва по няколко сушени кайсии?

2886
Защо всеки трябва да хапва по няколко сушени кайсии?
Снимка: iStock/Guliver

Кайсията произхожда от Китай и Сибир и е част от същото семейство като прасковата, сливата и черешата. Сушени кайсии е сравнително лесно да се намерят на пазара. Те изобилстват с фибри и още с витамин А, витамин В2, витамин С, въглехидрати, фосфор, желязо, калций и ниацин.

Д-р Карла Ласерда разказва за ползата от сушените кайсии. 

Сушените кайсии носят по-висока концентрация на хранителни вещества в сравнение със свежите - но имат и повече калории, затова трябва да се консумират умерено. За да се ползват пълноценно, има две възможности: консумират се като лека закуска или се прави микс с ядки като кестени, орехи, тиквени семки и др.

Как се произвеждат сушени кайсии?

Плодовете се измиват, разполовяват и се отстраняват костилките. След това централната част на кайсията се притиска, за да излезе пулпата. Веднага след като пулпите на всички плодове се обърнат нагоре, кайсиите се поставят в дехидратор на един ред. Сушенето се извършва при температура, близка до 57 градуса.

Какво лекуват сушените кайсии?

Разлика между свежи и сушени кайсии

Пресните кайсии, както и другите плодове, трябва да се консумират в рамките на определен кратък период от време. За да ги запазите, трябва да ги държите на стайна температура и да избягвате излагането им на слънчева светлина. След нарязване трябва да се съхраняват в найлонова опаковка от 3 до 5 дни в хладилник.

Сушените кайсии предлагат бърз прилив на енергия, тъй като имат по-висока концентрация на захар и са по-богати на фибри и желязо. Консумацията на сушени плодове е бърз и отличен вариант за балансирано хранене, като не забравяме, разбира се, и пресните.

Един фактор, който поставя сушените кайсии в неравностойно положение в сравнение с пресните, е, че сушената версия има по-високо съдържание на захар, така че трябва да се консумира умерено.

Какви са ползите от сушените кайсии?

Ако търсите ползи от сушени кайсии, знайте, че този плод има предимства, подобни на тези на всички оранжеви плодове. Оранжевият му цвят показва, че е богат на каротеноиди, особено бета-каротин - антиокислител, който е много полезен за здравето.

Кайсиите съдържат още желязо, магнезий, калий, фосфор, витамини от група В, както и А, С, К, наред с други хранителни вещества. В сушения вариант са още по-богати на ценни съставки като фибри и желязо - но са по-калорични.

В свежите кайсии има по-голямо присъствие на витамин С, отколкото в сушените. Причината е, че загубите на този витамин възникват при излагане на въздух и топлина, използвани по време на сушенето на плодовете. От друга страна, вещества като бета-каротин, ликопен и пектин са по-концентрирани и по-усвоими от човешкия организъм, когато човек консумира сушени кайсии.

Кайсиите помагат в борбата с рака поради високото съдържание на витамин B17. Това вещество може да се намери и в кайсиевите костилки. Плодът е богат на антиокислители, които защитават от свободните радикали. Но, за да консумирате кайсиеви костилки, изрично и задължително трябва да се консултирате със здравен специалист.

Сушени кайсии – какви ползи и вреди има в тях

Конкретни ползи от сушени кайсии

Кайсиите са отличен източник на витамин С и витамин А. Бета-каротинът е вещество, предотвратяващо сърдечно-съдови заболявания, тъй като пречи за окисляването на LDL-холестерола и детоксикира кръвта.

Сушените кайсии имат предимството да подобряват чревната функция и храносмилането. Това се дължи на високото съдържание на фибри в тези плодове.

Кайсиите предотвратяват очни заболявания, например макулна дегенерация, която може да се появи с напредването на възрастта. Съдържат голямо количество желязо, допринасящо за образуването на хемоглобин, компонент на червените кръвни клетки.

Консумацията на сушени кайсии може да подобри симптомите на кожни заболявания от рода на екземата.

Внимание! Статията предлага само обща информация без медицински указания. Допитвайте се винаги до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com