Знаете ли защо турците пият вода на гладно всеки ден? Отговорът ще ви изненада

80786
Знаете ли защо турците пият вода на гладно всеки ден? Отговорът ще ви изненада
Снимка: iStock

Турците казват: лесно е, като да изпиеш чаша вода. Изненадващо, този прост навик може да донесе огромни ползи за тялото ни и можете да почувствате положителни промени след няколко седмици. И така, какво се случва с тялото ви, ако започвате всяка сутрин с чаша вода на гладно? Как този елементарен ритуал има толкова мощен ефект?

Как да пия вода на гладно?

Изпийте чаша вода в рамките на 10 минути след събуждане. Водата трябва да е неподвижна, чиста, но не преварена. Филтрирана, бутилирана, изворна и стопена вода ще свърши работа. След като изпиете чаша вода, трябва да закусите, но не по-рано от 45 минути.

Може би най-спорният момент при пиене на вода сутрин е температурата на течността. Определено не си струва да пиете ледена вода или вряща вода - от такава напитка няма да има полза, а вредата за тялото е почти неизбежна. Останалите мнения на експертите се различават, тъй като водата с различни температури въздейства върху тялото по различен начин.

Студената вода (15-20 градуса) дразни лигавицата на стомаха и насърчава тялото да произвежда енергия. Ето защо, чаша студена вода помага да се развеселите, да почувствате прилив на сили. Водата със стайна температура (20-27 градуса) ефективно стимулира стомашно-чревния тракт и помага за нормализиране на храносмилането. Топлата вода (35-40 градуса) по-добре насърчава подмладяването и прочистването на тялото, стимулира метаболизма

Традицията да се пие вода сутрин дойде в европейската култура от Изтока. В Китай, Индия и Япония този навик се счита за една от тайните на дълголетието. Затова експертите често са склонни да вярват, че температурата на водата трябва да достигне 35-40 градуса. Но много параметри зависят от индивидуалните характеристики на организма, така че най-добре е да изберете оптималната температура според собствения си опит. Можете да преминете към по-студена или по-гореща вода след две седмици. Като слушате вашето благополучие, след известно време можете да определите най-добрата температура на водата за себе си.

Седем причини да пиете топла вода на гладно

Водата като цяло е необходимост за нашето тяло. Трябва да пиете възможно най-често и възможно най-много, като същевременно се вслушвате в индивидуалните характеристики и желания. Експертите също говорят за това. 

Анна Берсенева, диетолог: Какъв процес е в основата на поддържането на нашето здраве и младост? Регенерация, разбира се. Това е процес на обновяване на клетъчно ниво. Регенерацията е невъзможна без пиене на достатъчно вода, тъй като дехидратацията блокира всички регенеративни процеси. Отделно трябва да се подчертае, че повечето ензимни и химични реакции протичат с участието на вода. Чрез лимфната система и кръвния поток той улеснява движението на много елементи - хранителни вещества, хормони, кислород и антитела. Това е основата за здравето на нашата имунна система.

Ефективността на изпиването на чаша вода на гладно се дължи на редица причини. Ето седем свойства, които правят този навик изключително полезен.

Почистване на тялото от токсини и токсини

По време на сън тялото претърпява възстановителни процеси, разграждането на токсините. Топлата вода помага да се отървете от вредните вещества и по-ефективно прочиства стените на червата и стомаха.

Подобряване на метаболизма и отслабването

Медицински проучвания показват, че пиенето на чаша вода дневно на гладно ускорява метаболизма с 20-30%. Органите и тъканите бързо се снабдяват с кислород, хранителни вещества и хранителни вещества. Последицата от ускорения метаболизъм е увеличаването на броя на изгорените калории, което помага в борбата с излишните килограми.

Нормализиране на храносмилателната система

Пиенето на вода сутрин стимулира производството на стомашни ензими и чревната подвижност, намалява киселинността на стомашния сок. Това насърчава по-бързото усвояване на храната, консумирана през целия ден.

Укрепване на имунната система

Пиенето на вода на гладно има благоприятен ефект върху лимфната система, което прави тялото по-малко податливо на патогени и инфекции.

Профилактика на заболявания на бъбреците и пикочната система

Топлата вода има добър диуретичен ефект, така че пиенето на чаша вода всеки ден на гладно помага да се отървете от отока. Намален е и рискът от камъни в бъбреците и инфекции на пикочния мехур.

Вижте в Индия как лекуват жлъчката

Жлъчният мехур, макар и малък, е много ценен орган! Подобно на други органи, той играе незаменима роля, като помага цялото тяло да рабо...

Подобряване на настроението

Навикът да пиете вода сутрин влияе положително на нервната система. Благодарение на това раздразнителността намалява, качеството на съня се подобрява, общият тонус на тялото се увеличава и в резултат емоционалното състояние.

Подобряване състоянието на кожата и косата

Пиенето на топла вода спомага за разреждането на кръвта, нормализира работата на кръвоносната система. Заедно с по-ефективно елиминиране на токсините, това води до подобряване на състоянието на кожата: акнето, дразненето и възпалението изчезват, растежът на бръчките се забавя, а блясъкът и еластичността на кожата се увеличават.

Също така водата е от голямо значение за растежа и обема на косата. Учените са доказали, че пиенето на вода на гладно носи полза за косата повече от пиенето на течности през деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com