90 спасители ще работят на плажовете във Варна това лято

7030
90 спасители ще работят на плажовете във Варна това лято
Снимка: БГНЕС

Всички концесионери на плажовете във Варна са вече готови за летния сезон, каза Андрей Василев, търговски пълномощник на концесионерите на варненските плажове.

По думите му през тази година по варненските плажове ще има 90 спасители, на общо 41 спасителни постове. Василев допълни, че отделно към тях има служба, която осигурява медицинското обслужване. Специалистът припомни, че общо шест броя са медицинските пунктове, които са разпределени по плажовете, както е по изискване. Един от медицинските пунктове е мобилен и се осъществява чрез реанимобил.

Въведоха фиксирани цени на храните и напитките по плажовете в Гърция

От днес на плажове в Гърция се продават сандвичи, минерална вода и кафе на фиксирани цени, които са поне с 30% по-ниски от досегашните...

По отношение чистотата на плажовете и водата край Варна, Андрей Василев заяви пред Радио "Фокус", че тази година централният плаж попада сред отличниците, а така също и Буните. „Ако трябва да бъда по-точен, това е известния на всички варненци плаж обхващащ района на първа буна и ивицата до „Почивка”. И да, щастлив съм от това, че тези плажове попадат сред отличниците, но съм обезпокоен от факта, че Офицерския плаж е пак с по-ниска оценка – директно мога да кажа, че попада в категорията на не чисти плажове”, посочи специалистът.

Според него, вероятно с въвеждането в експлоатация на канално-помпена станция „Акациите”, която се изгражда в двора на ВВМУ, нещата ще бъдат коренно различни, тъй като тогава ще има разтоварване на 1 и 2 микрорайон. По думите му, тогава вече не трябва да има изливане на фекални води. „Трябва да признаем, че замърсяването идва от фекалната канализация или от това, че в тези два микрорайона нямаше разделяне на битовата и дъждовната канализация. Тогава при натоварване, особено през летните месеци и когато Варна става в пъти по-голяма, се получава преливане”, каза още Андрей Василев. Според него по този начин мръсните води се изливат в Шокаровия канал. „Аз неведнъж съм го казвал, че не са малко усилията ни в тази посока, като не съм се отказал и от идеята да се изгради сепаратор за твърдите отпадъци, които замърсяват устието на този плаж, точно където е заустването на Шокаровия канал. Тази година в бюджета на община Варна са предвидени 15 000 лв., с които ще започне проектирането, а изграждането дай Боже, след възлагане на обществената поръчка, да започне през следващата година”, заяви в заключение експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com