Археолози изровиха скелет в центъра на Варна

13407
Археолози изровиха скелет в центъра на Варна
Снимка: БГНЕС

Археолози откриха нови ценни находки при разкопките до църквата "Свети Никола" във Варна.

Останки на скелет се показаха в района около старата крепостна стена на древния Одесос, на около 20 метра от късноантичната делва пред морския храм "Св. Николай Чудотворец". Човешкият скелет е с видимо много големи размери. Част от него е под останките на крепостната стена на античния Одесос, съобщава БГНЕС.

Близо до откритата през януари делва бяха изкопани и части от крепостната стена на късноантичния Одесос. При разкопките бе намерена и масивна жилищна сграда от 4-6 век. Според археолозите крепостната стена пресича бул. "Княз Борис I" и е на дълбочина от около 40 см под асфалтовата настилка. Учените се надяват, че ще получат разрешение да направят сондажи и пред входа на моряшкия храм "Св. Николай", за да докажат, че това е входът, от който се е влизало във византийския Одесос от североизточна посока.

До този период археолозите са разкривали структурите най-вече от по-древния, най-общо казано "гръцки" период на града, който днес носи името Варна. Има достатъчно свидетелства и за римския период на Одесос, както е известно и къде е била средновековната цитадела от по-късните векове. Сега обаче се попълва една от празнотите в картата на древността на Варна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com