Армията проверява колко резервисти могат да бъдат мобилизирани

28515
Армията проверява колко резервисти могат да бъдат мобилизирани
Снимка: БГНЕС

В момента тече проверка на документи и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация. Информацията съобщи днес във Варна началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Много от българските мъже, които могат да бъдат повикани от армията, са или зад граница, или със здравословни проблеми.

САЩ финансира армията ни, парите отиват за инфраструктура

България ще получи 15 милиона долара за отбрана. Това информира министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде Агенция "Фокус". Tе ще ...

Ръководството на войската трябва да е наясно с пълната картина и  затова се извършват редовно проверки на документите и наличните възможности, посочи Николов. В страната има около 3 хиляди резервисти. Тези хора имат сключени договори с армията и могат да изпълняват различни ангажименти за определен период от време, информира БТА.

Началникът на отбраната допълни, че войската, която ще бъде на турската граница, ще се грижи за осигуряване на транспорт за МВР, ремонт на техниката, оформяне или изграждане на палаткови лагери. Тя също така ще оказва съдействие в логистична насока.

Войници няма да изпълняват задачи, свързани с оръжие, посочи Николов.

Припомняме ви, че миналата сряда Министерството на отбраната отрече изказванията, направени в парламента от лидера на "Атака" Волен Сидеров, че в България тече процес на мобилизация към военнослужещи от резерва.

Армията праща 180 души за охрана на границата с Турция

Военнослужещи ще бъдат изпратени скоро за охрана на южната ни граница. Това съобщи във Велико Търново министърът на отбраната Николай...

Сидеров каза, че от партията му са проверили достигналата до тях информация, а част от военните окръжия са потвърдили, че са изпращали повиквателни.

Във Варна началникът на отбраната участва в съвещание с ръководството на Военноморските сили, на което бе направен анализ за дейността на флота през миналата година.

Според Николов ВМС са работили много активно, за да поддържат нивото си на готовност и да изпълняват мисии зад граница. Всички кораби, участвали в международни учения, са се представили блестящо, посочи началникът на отбраната. Той уточни, че това е оценката и на командванията, на които българските екипажи са били подчинени.

ВМС са в готовност да оказват съдействие на населението при бедствия и аварии. Това всъщност важи за цялата българска армия, която вчера отново помага на хората при бедствието в община Смолян, допълни Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com