Близък до разстреляния Борислав Манджуков с присъда заради почти 2 млн. лв. ДДС

5402
Близък до разстреляния Борислав Манджуков с присъда заради почти 2 млн. лв. ДДС
Снимка: Thinkstock/ Guliver

С три осъдителни и шест оправдателни присъди завърши наказателно дело за данъчни престъпления с 9 подсъдими в Окръжен съд Варна (ВОС). Присъдите са за свързани с убития преди две години Борислав Манджуков, тъй като касаят хора от обкръжението му.

ВОС призна за виновен Янко Янев (41 години), че през периода от 14 август, 2006 години до 14 февруари, 2008 година лично и в качеството му на представляващ „ЕВРО КОМЕРС 01” ЕООД и с помощта на Павлин Миланов е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – ДДС в размер на 1 119 853,10 лева. Това е станало с приспадане на неследващ се данъчен кредит в посочения общ размер. Престъплението е извършено, след като в 8 справки-декларации Янев е излъгал пред НАП.

Версия: МВР проверява дали банкер не е поръчал убийството на Манджуков

Известен банкер е бил сред основните заподозрени като поръчители на разстрела на варненския бизнесмен Борислав Манджуков, твърди ПИК. ...

Янко Янев бе признат за виновен, че за периода от 6 октомври, 2006 година до 21 февруари, 2007 година в качеството си на представляващ „ЕВРО КОМЕРС 01” ЕООД, чрез използването на документи с невярно съдържание (справки-декларации), както и на неистински документи (договори за парични заеми и договори за наеми) е получил от държавния бюджет 639 103,76 лв., като средствата са възстановени с Акт за прихващане и възстановяване на ДДС.

Съдът налага най-тежкото от определените наказания - „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 10 месеца, изпълнението на което се отлага с изпитателен срок от 5 години, считано от влизане на присъдата в сила. Янев е лишен от право да извършва търговска дейност за срок от 3 години.

Варненският окръжен съд призна за виновни в данъчни престъпления и 45-годишните инспектори от НАП-Варна Даниел Найденов и Ганчо Ганев от Варна. Те са били съучастници на Янев и са съставили официални документи, в които удостоверили неверни обстоятелства. Съдът им наложи наказания „лишаване от свобода“ за срок от по 1 година, отложени с 3-годишен изпитателен срок.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд –Варна, в 15-дневен срок.

Манжуков говорел по телефона, когато убиецът го гръмнал

Бизнесменът Борислав Манджуков и убиецът му не са се познавали. Килърът е влязъл във входа след бизнесмена и стрелял, докато жертвата м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com