Жители на Харманли и Варна протестираха срещу бежанците

2460
Жители на Харманли и Варна протестираха срещу бежанците
Снимка: БГНЕС

Десетки жители на Харманли и Варна протестираха днес следобед срещу незаконната миграция и разселването на бежанци, съобщи "Нова телевизия".

В Харманли това е трети протест в рамките на два месеца. Събралите се вече не настояваха центърът в града да стане от затворен тип, а да бъде изцяло преместен. Те изказаха притеснение от зарази като краста и лайшманиоза. От началото на годината в лагера са засечени 64 случая на краста.

Мигрант от центъра в Харманли е болен от малария

Мигрант от лагера в Харманли е диагностициран с малария и се лекува в инфекциозното отделение на университетската болница в Пловдив, пр...

"За съмнение за лайшманиоза лятото е пращан един човек. Сега нямаме потвърдена диагноза за лайшманиоза. имаме потвърдени диагнози за кожни обриви, инфекции, биодермия, която е резултат от лоша лична хигиена", коментира изпълняващият длъжността директор на центъра Димитър Захариев пред "Нова".

Днес бе потвърдено, че един от жителите на лагера е боледувал от малария, но е бил излекуван и предстои да се върне в Харманли от инфекциозната болница в Пловдив. През 2015 г. в България е имало 20 случая на болестта, като 11 от заболелите са били българи, завърнали се от пътуване, а останалите - чужденци.

Протестиращите в Харманли поискаха оставките на директора на Държавната агенция за бежанците и на временния директор на центъра в града. Те заявиха готовност да пристъпят към гражданско неподчинение до няколко дни, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Във Варна протестът се обяви срещу каналджийството и за отнемането на статута на вече приети бежанци. "От 55 000 дадени статута, само 1000 души са влезли през КПП, всичко друго – през гората", заявяват организаторите, цитирани от "Нова".

Страх от зарази извади харманлийци на нов протест срещу мигрантите

Жителите на Харманли излизат днес на протест, заради опасения, че истинската картина на заразните заболявания в бежанския център в град...

На протеста бяха забелязани станалият известен като "ловец на бежанци" Динко Вълев от Ямбол и популярни личности личности като певицата Петя Боюклиева. Тя обясни, че не е срещу семействата с деца, но нелегалната миграция трябва да бъде спряна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com