Как Варна харчи парите за култура се оказа секретна информация

4460
Как Варна харчи парите за култура се оказа секретна информация
Снимка: Pixabay

Начинът, по който община Варна харчи парите на данъкоплатците за култура е секретна информация. Поне така излиза от опита на композитора Доно Цветков да се добере до данни по темата. Те са му отказани по реда на Закона за достъп до обществена информация, заради което е завел жалби до местния административен съд, пише в. "Сега".

Сагата стартира през лятото, когато приключва оценителната сесия по общинския фонд "Култура". Чрез него се отпуска финансиране на проекти. На дългогодишния фестивал "Откритие", организиран от Цветков, е отказана помощ. Цветков праща искане за оценяването на проектите през 2022 г. по процедурите на Закона. Но получава частична информация. Спестени са оценъчните карти с оценки на всички кандидатстващите проекти, списък с мотивите за оценяване, протокол за корекции или редукции на бюджетите на одобрените проектни предложения и т.н. Освен това Цветков иска да му бъде предоставена още информация: мотивите на оценяване, съдържателните и финансовите отчети за сесиите от 2017 до 2021 г. , данни за финансирането на редица събития в града, а и около мероприятията по Деня на Варна за последните 6 години: художествена програма, техническо обезпечаване, копия на разходни документи и т.н. Отговорът е, че информацията няма как да се даде, тъй като засяга стотици други физически и юридически лица, които не са давали съгласие.

Любопитно е, че кореспонденцията до Цветков се състои от две части. Най-напред секретарят на община разрешава уж информацията да бъде предоставена, а после дирекцията по култура не я предоставя.

Аргументите на Цветков в жалбата до съда Цветков звучат така: "Въпросните лица са получили финансиране от общинския бюджет. Това означава, че те сами по себе си задължени субекти по Закона за достъп до тази информация. Задължени субекти по закона са и юридически и физически лица относно дейност, осъществена със средства от консолидирания държавен бюджет. Средствата от общинския бюджет са част от консолидирания държавен бюджет. Не е необходимо съгласието на третото лице в случаите, когато то е задължен субект и отнасящата се до него информация е обществена информация по смисъла на този закон, както и когато е налице надделяващ обществен интерес от разкриването ѝ. Дори да се приеме, че исканата информация засяга интересите на трети лица по начин, който да обуславя необходимост от питане за съгласието им, то отказът пак би бил незаконосъобразен, тъй като съгласно трайната практика на Върховния административен съд (ВАС) не може да се постановява отказ за предоставяне на информация с мотив, че по презумпция е налице несъгласие на трети лица. Единствената призната от закона възможност за орган законосъобразно да откаже достъп до информация с мотив, че трето лице не е съгласно, е органът да е потърсил съгласие от третото лице и да е получил изрично несъгласие от него. В случая е очевидно, че общината не е търсила съгласие от трети лица".

Извън юридическите обстоятелства по казуса следва да се каже, че традиционно през годините фонд "Култура" е свързан с доста обществени съмнения относно това кой как получава пари, има подозрения и за корупция. Затова е в обществен интерес тя да бъде предоставяна. Отделно сам по себе си е абсурден фактът да се крие начина на финансиране с бюджетни средства.

Може ли редови граждани да получат информация за сесиите по фонд "Култура". "В профилите на всички кандидати (електкронни - б.а.) се намират техните попълнени и оценени проекти. Всеки кандидат може да поиска чрез електронна кореспонденция на официалния електронен адрес на фонда попълнената оценъчна карта с мотивите на оценителите за своя проект", гласи отговорът на дирекцията по култура. Видно е, той визира участващите кандидати по отношение на своя си проект, а не гражданите по принцип за всички проекти.

"Всички граждани могат да искат информация от публичния сектор по реда на Закона за достъп до обществена информация", гласи още отговорът. Но случаят с Цветков показва, че исканата информация не се предоставя.

ОЩЕ: Варна влезе в топ 5 на най-подценяваните дестинации на Балканите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com