Лорер: 435 млн. лв. са потънали за удълбочаване на Варненското езеро

5516
Лорер: 435 млн. лв. са потънали за удълбочаване на Варненското езеро
Снимка: БГНЕС

Водачът на листата на "Продължаваме промяната" във Варна и бивш министър на иновациите и растежа Даниел Лорер обяви, че 435 млн. лв., отпуснати за удълбочаване на Варненското езеро и канала от управляващите от ГЕРБ, са "потънали". На брифинг от "Пристанище ТЕЦ Варна" той заяви, че това е една от "знаковите неправди" в икономиката на България.

"Това е историята с дълбачките, която е проста и изглежда подобна на други, които разкрихме миналото лято, когато бяхме в служебното правителство. Огромна сума държавни средства се заделят за някаква задача – тук става въпрос за удълбочаване на Варненското езеро и канал. Не е лоша идея по принцип. Заделят се 435 млн., които се дават на държавно дружество – фирма ТСВ ЕАД (Транспортно строителство и възстановяване), подобно на ДКК с язовирите, само че тук фирмата е към Министерство на транспорта. Подобно е и на милиардите в АПИ за изграждане на магистралите. ТСВ не може да изпълнява такава дейност, каквато ѝ е възложена - няма машини и специалисти, както АПИ не могат да изпълнят магистралите", каза Лорер.

Има ли опасност Аспаруховият мост да рухне заради благоприятен за Доган проект?

Има ли опасност за Аспаруховия мост заради удълбочаване на Канал 1 и Канал 2? Този въпрос поставя неправителствената организация Антико...

"По вече познатия модел инхаус тези пари се преразпределят към подизпълнители. Там се губи следата, защото няма обществени поръчки", обясни той. "Нашият канал няма да може да бъде удълбочен. По принцип идеята е добра, но в изпълнението е заровен проблемът".

Областният управител на Варна от ПП Благомир Коцев заяви, че "всяка една идея при предното правителство е била опорочавана". "Голяма част от парите се губят, не знаем къде са те и дали това удълбочаване е ефективно. Важно е да успеем да установим докъде е стигнала тази процедура, дали може да бъде довършена. Не знаем дали е подкопан Аспаруховият мост, има голяма непрозрачност, искаме да опитаме да осветлим въпроса", добави той.

Коцев каза, че документацията не е в областната администрация. Има редица дела в съда и такава информация трябва да бъде предоставена от държавата, но до момента има няколко отказа за предоставянето ѝ.

Лорер добави: "За нас е важно промяната във Варна и в България да продължи. Българският народ не иска повече непрозрачна политика. Можеше да се караме в четворната коалиция, но работехме за всички граждани. Девизът ни сега е да си продължим работата".

АКФ откри връзка между Доган и "Осемте джуджета" в сагата с Варненското езеро

Нотариусът, който заверил подписите по договора за прехвърлянето на пристанището на ТЕЦ Езерово, е един от героите на разследването "Ос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com