Новооткрито златно съкровище става част от Музея на мозайките в Девня

18118
Новооткрито златно съкровище става част от Музея на мозайките в Девня
Снимка: Община Девня

Съкровище от 19 златни монети скоро ще бъде изложено в Музея на мозайките в Девня. Те са открити при археологически разкопки в територията на древноримския град Марцианопол, съобщи кметът на Девня Свилен Шитов.

„Обектът е същият, върху който миналата година започнахме нови разкопки, тъй като преди това проучвахме в друга част на резервата. През септември месец намерихме 16 златни монети и спряхме, тъй като времето не позволяваше. В края на февруари и началото на март започнахме нови разкопки на същото място и открихме още 3 златни монети. По-важното е, че в една част от площта се натъкнахме на богата експозиция от подова настилка“, разказа градоначалникът.

По думите му това е очаквано, защото правят разкопките не слепешката. До този момент обаче още не е ясно дали сградата, към която принадлежат мозайките, е обществена или частна.

В Девня много се надяват Министерството на образованието и науката да продължи да финансира археологическите проучвания, тъй като това е богатство както за региона, така и за страната ни. Досега ведомството на Красимир Вълчев е финансирало няколко етапа от по 20 000 лева, общината също отделя ресурс от бюджета си за тази цел. Идеята е лятото да продължат разкопките, защото се надяват и на други интересни находки.   

„Това е реално старият римски град Марцианопол и разкопките, където е намерено и златното съкровище, са на площ не повече от 800 квадратни метра. Резерватът е на площ от 700 декара. Нашите намерения са доста оптимистични - да проучим максимално голям терен. Има достатъчно площи, които не са застроени и по тях има още много работа. Изисква се доста финансов, а и човешки ресурс“, посочи Свилен Шитов.

Музеят на мозайките е известен в България и на Балканите с уникалните си експонати. По думите на кмета цялото златно съкровище ще бъде изложено вътре, за да е достояние на повече хора. „Това е историческа даденост и наш дълг е да я разкрием и да я покажем пред света“, подчерта градоначалникът.

В момента подготвят музея, защото за да се изложат ценни експонати, има определен ред и изисквания, включително от гледна точка на сигурност. Очакват в туристическия сезон до месец май да бъдат готови.

Откритите монети – някои от които доста редки, са от времето на императорите Теодосий и Валентиниан ІІІ. Предполагат, че са от началото на четвърти век от нашата ера. В Девня очакват броят им да се увеличи, затова искат разкопките да продължат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com