Община Варна обжалва корекции от 800 хил. лв. по три европроекта  

5837
Община Варна обжалва корекции от 800 хил. лв. по три европроекта  
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

Корекции от 748 362 лв. по три европейски проекта на обща стойност 8 650 000 лв. обжалва кметът на Варна Иван Портних в административния съд.

Според прессъобщение на съда едното дело е образувано по жалба, подадена от община Варна против решение от 20-ти септември 2021 г. на зам.-регионалния министър, който е и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. Кметът оспорва определената финансова корекция в размер на 10% от допустимите разходи. Стойността на договора е близо 2 550 000 лв. без ДДС, а корекцията по него е 254 300 лева.

Второто дело е срещу  решение от 21 октомври м.г. на ръководителя на Управляващия орган (УО) на ОП „Околна среда“ за изпълнение на проекта „Екологично чист транспорт за Варна“. Оспорена е финансова корекция в размер на 25% от допустимите разходи по договор от1 100 000 лв. без ДДС, или 268 хиляди лева. Става въпрос за поръчка за доставка и монтаж на оборудване във връзка с внедряване на система за пътна безопасност, чийто изпълнител е фирмата „БиСейф“ ЕООД. Констатацията на УО е за нередност при възлагането й.  

Третото дело е срещу решене на зам.-регионалния министър от 2020 г. за определена финансова корекция на стойност почти 250 000 лева. Тя представлява 5% от размера на договор за близо 5 млн. лева. Санкцията е по старата Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и проекта „Интегриран градски транспорт на Варна“ на обща стойност, надхвърляща 150 млн. лв. за двата му етапа.  

След проверка през март месец 2018 г. във връзка със сигнал за нередност относно постигане целите е съставен констативен протокол с отправени към бенефициента 21 препоръки. Срокът за изпълнението им бил до 13.04.2018 г.

Според анализа са компрометирани целите на проекта и предоставената безвъзмездна финансова помощ относно следните компоненти: Автоматизирана билетна система; Предимство на превозните средства за масов градски обществен транспорт на кръстовищата; ВRТ коридор; Подобрения на три крайни спирки на МГОТ; Мерки за достъпност.

Последвала през октомври месец 2019 г. нова проверка на място.

Заключенията за автоматизирана билетна система са, че тя функционира.

Не е функционирала обаче системата за предимство на превозните средства за масов градски обществен транспорт на кръстовищата. Липсвала също актуализирана транспортна схема. Препоръките за ВRТ коридор към онзи момент са изпълнени. За подобренията на три крайни спирки препоръките относно крайната спирка терминал в кв.“Владислав Варненчик“ и крайната спирка на терминал в кв.“Бриз“ са били изпълнени.

По отношение на мерките за достъпност е констатирано, че монтираната звукова сигнализация за незрящи хора на автобусните спирки не функционира в цялост. Част от монтираните рампи за инвалидни колички по подлезите не са били в изправност и липсват навеси.

При посещение в сервизната база на „Градски транспорт“ ЕАД било установено, че не е извършвано обучение на шофьорите и не са предоставяни указания за работа с рампите.

Общината оспорила констатациите, позовавайки се на извършена през 2017 г. проверка от АФКОС (или ОЛАФ) и на изготвения заключителен доклад, според който не са идентифицирани никакви нередности, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз.

През юни месец Административният съд във Варна отхвърлил санкцията. Върховният административен съд обаче пък отхвърля решението на Варненския съд и го връща за ново разглеждане.

Първото ново дело по него е на 18-ти януари, когато съдът назначава служебно комплексна техническа експертиза за изпълнение на указанията.

Пожар и взрив в жилищен блок във Варна (ВИДЕО)

Пожар горя в жилищен блок във Варна. Огънят е обхванал два етажа от сградата в квартал "Младост". По непотвърдена информация в района с...

Нейната задача е да отговори на следните въпроси:

·         Изпълнени ли са техническите препоръки на Управляващия орган, посочени в Решение № РД-02-36-1691/02.12.20г. на зам.мин. на РРБ и УО на ОП „РР“ 2007-2013. към периода на проверката и към датата на изготвяне на експертизата?

·         Какви са съставните елементи на Системата за осигуряване на предимство на превозните средства на МГОТ на всички светлинно-регулирани кръстовища по BRT? Как функционира системата? При какви обстоятелства се задейства същата?

·         Системата за осигуряване на предимство на превозните средства на МГОТ на всички светлинно-регулирани кръстовища по  BRT функционира ли? Има ли актуализирана транспортна схема ?

·         Какво е предназначението на крайната спирка на терминал Аспарухов мост? Ползва ли се по предназначение ?

Белодробната болница във Варна седем месеца е без заплати

Специализираната болница за белодробни заболявания във Варна отново е на ръба на оцеляването. Персоналът не е получавал заплати за посл...

·         На спирка „Тих труд“ (за Владиславово) има ли поставена звукова сигнализация за незрящи хора ?

·         Функционира ли монтираната звукова сигнализация за незрящи хора на автобусните спирки ?  

·         Монтираните 30бр. рампи за инвалидни колички в автобусите функционират ли ?

·         Монтираните рампи за инвалидни колички по подлезите изправни ли са и работят ли ? Има ли поставени навеси? Има ли поставени стикери и указания за ползване на рампите за ползване на инвалидни колички? Има ли монтажни болтове и стабилни ли са рампите ?

·         Има ли осигурена връзка от тротоара на спирка „Елпром“ 2 (за център) до монтираната рампа за инвалидни колички в подлеза?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com