Политиците зоват за солидарност, Сидеров се хвърли да съди Портних

37646
Политиците зоват за солидарност, Сидеров се хвърли да съди Портних
Снимка: БГНЕС

За огромно съжаление и разочарование на всички българи дори след невижданата трагедия във Варна и Добрич, българските политици отново не намират общ език. След като сутринта първите думи на премиера Пламен Орешарски бяха да хвърли обвинение към кмета на Варна Иван Портних, избран като кандидат на ГЕРБ, че не си е свършил работата. След това, при заседание на кризисния щаб в Областната администрация, Орешарски смекчи тона драстично.

Не закъсняха и реакциите на други отговорни лица и политици, които обаче не носят никаква отговорност от гледна точка на постове и позиции. Предлагаме ви различните гледни точки.

Още телефони са на разположение за информация за бедствието във Варна

След като стана ясно, че все пак има телефони, на които може да се търси информация за бедствието във Варна, за изчезнали хора и за цял...

Даниела Бобева, вицепремиер

Прави се всичко необходимо, за да помогнем на пострадалите хора при наводненията във Варна, каза вицепремиерът Даниела Бобева, предаде БГНЕС.

"Никой не е спал тази нощ. Последните ми комуникации с премиера и вицепремиера бяха от 2 ч през нощта, господин Папазов още е до колене в калта. Там има повече техника, отколкото трябва. Военноморските сили са на място и помагат. Всичко, което е трябвало да бъде направено, е направено. Не можем да спрем дъжда, но може би и за това трябва да ни поискате оставката", каза Бобева.

Тя допълни, че все още няма информация за щетите, но уточни, че средства за възстановяването им ще бъдат взети от перо "Бедствия и аварии" на бюджета. "Мисля, че ще се справим в рамките на този бюджет", заяви тя.

"Когато се случат такива природни бедствия, хората трябва да изпадат в ситуация на солидарност, а не на агресия. Както стана в Сърбия, ние помогнахме – и държавата, и Червеният кръст и бизнесът. Така че в сътрудничество и солидарност между всички в този труден момент мисля, че ще намалим загубите. Разбира се, никой не може да върне човешките животи", каза още Бобева.

В Добрич е обявено бедствено положение, двама са загинали

В Добрич е обявено бедствено положение. В града няма ток, а училищата днес няма да отворят врати. Дъждът заваля снощи, а едва тази сутр...

Волен Сидеров, председател на „Атака”

Кметът Портних трябва да застане на съд. Обръщам се към прокуратурата и я призовавам да вземе мерки, защото кметът на Варна трябва да застане на съд по член 123 от НК за немарливо изпълнение на служебните задължения, довеждащо до смърт. Това заяви в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров във връзка с трагедията във Варна.

Според лидера на "Атака" трябва да се търси конкретна отговорност за трагедията във Варна. Причината за драмата са незаконните постройки, направен от цигани, които са стеснили дерето, откъдето е преляла водата, посочи Сидеров.

Цветан Цветанов, бивш вицепремиер и вътрешен министър

Трябва да има голяма солидарност, за да можем да помогнем в такава ситуация. Това заяви в парламента Цветан Цветанов във връзка с трагедията във Варна.

Трагедията във Варна активизира свлачища

Днешният ден е обявен за неучебен в цялата община Варна, съобщиха от пресцентъра на общината. В засегнатия от дъждовете и наводненият...

В момента ще отида в централата на партията и ще направим комуникация с всички наши кметове. Те искат да се включат солидарно, а сега ще вляза във връзка с Иван Портних и с хората от общинския щаб, за да видим какви са нуждите на хората от помощ, добави Цветанов.

Вече има заявена готовност от една фирма за доставяне на минерална вода за нуждаещите се. Ще се събират и екипирани доброволци, които да отидат на място и да се включат във възстановителните работи, но само при координация с общината, а да не се създава допълнителен хаос, каза още Цветанов.

Атанас Мерджанов, депутат от БСП

Парламентарната група на Коалиция за България се обръща с апел към хората за дарителска помощ за пострадалите във Варна. Вина в момента не трябва да се търси, а да се вземат бързи мерки и да се изчислят щетите, за да се види какви са възможностите на държавата за помощ. Това заяви в Народното събрание Атанас Мерджанов от Коалиция за България.

Повече от необходимо е да се прояви смирение и хладнокръвие. Тежка е ситуацията в много части на страната и трябва да има координация на различните служби. Всеки опит за политизиране би бил вреден и е спекулация на гърба на пострадалите хора, каза Мерджанов. Обръщаме се към застрахователите да проявят необходимото отношение. В момента премиерът, министърът на вътрешните работи и военният министър са в Добрич, за да вземат нужните решения по места, съобщи Мерджанов. На въпрос дали кметът на Варна трябва да понесе отговорност, Мерджанов отговори, че оценка за действията и поведението на една или друга служба сега не трябва да се прави.

Открита е още една жертва от бедствието в "Аспарухово"

Открита е още една жертва на бедствието във варненския квартал "Аспарухово". Информацията съобщи депутатът и председател на регионалнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com