Пристанище "Варна" - числата подсказват какво печели Ахмед Доган

20702
Пристанище "Варна" - числата подсказват какво печели Ахмед Доган
Снимка: БГНЕС

Наем на площи за работа на заведения и атракциони - все повече това е приоритет за държавното пристанище във Варна. Това сочат годишните отчети на дружеството, а тенденцията е потвърдена от кореспонденция между депутата от "Демократична България" Стела Николова с изпълнителния му директор Петър Сеферов и служебния министър на транспорта Георги Тодоров. Съответно, въпросът е дали от всичко това не печели почетният председател на ДПС Ахмед Доган, пише в. "Сега".

Отдаваните терени се намират на терминал Варна-Изток, разположен в централната част на града. Там от години никнат ресторанти, дискотеки, виенски колела и т.н., за сметка на пристанищните съоръжения. Всичко това се случва официално с благороден мотив - да се обособи зоната като рекреационна, в синхрон "с модерното градоустройство".

Съдът задължи държавата да каже на каква цена прави проект, който ще облагодетелства Доган с милиони

Колко точно струва удълбочаването на канал 1 и канал 2 на Пристанище Варна, което със сигурност ще помогне на работата на ТЕЦ "Варна", ...

Отчетите на "Пристанище Варна" ЕАД сочат, че приходите от наеми за 2020 г. са 1.004 млн. лв., през 2019 г. - 864 000 лв., година по-рано - 704 000 лв., през 2017 г. - 646 000. През 2006 г. са били едва 88 000 лв. От данните е видимо, че на дейността се набляга. В писмо до Николова Сеферов обяснява, че площите са отдадени за 10 години, а половината от постъпленията отиват в държавния бюджет.

През 2018 г., купувайки ТЕЦ "Варна" и прилежащото му пристанище в село Езерово, Ахмед Доган влезе в ново амплоа. Директор на частното пристанище стана Данаил Папазов, бивш шеф на "Пристанище Варна" ЕАД и транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски. И успоредно с това почват да намаляват обработените товари на държавното пристанище.

В рамките на парламентарен контрол Георги Тодоров отговаря на Николова, че за 2020 г. обработените обеми са с 15% по-малко спрямо 2019 г., съответно загубата се увеличава (малко над 5 млн. лв. по последни данни). Като причини Тодоров сочи пандемията, слаба зърнена реколта (житото е основна транспортна стока) и.... "силният конкурентен натиск от частните пристанища в региона и нереализиран товарооборот от страна на традиционни клиенти". За по-предните години (2014 - 2019 г.) министърът вижда обяснението за загубите в спирането на проекта "Южен поток", който беше съпроводен с активна пристанищна дейност. Тодоров съобщава още, че на "Варна-Изток", тоест там, където развлекателният бизнес набира сила, за първото полугодие на 2021 г. са обработени едва 21 кораба. За сравнение, на "Варна-Запад" са цели 425.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com