Варна получи 10 млн. лв. на годишнината от наводнението в "Аспарухово"

8160
Варна получи 10 млн. лв. на годишнината от наводнението в "Аспарухово"
Снимка: БГНЕС

Варна днес официално получи около 10 млн. лв. за щетите от бедствието във варненския квартал Аспарухово.

На 19 юни се навършва една година от бедствието в квартала. Точно година по-рано проливен дъжд потопи квартала и отне живота на 13 души.

Година по-късно - още не е ясно кой е виновен за потопа в Аспарухово

На 19 юни се навършва една година от потопа във варненския квартал "Аспарухово". В нощта на 19 и 20 юни миналата година водната стихия...

Проектът за справяне с щетите от бедствието през юни миналата година ще бъде финансиран с над 8 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, съобщават от МРРБ. Срокът за неговото изпълнение е 16 месеца. В рамките на този период ще бъде възстановена водопроводимостта на източния и западния охранителни канали в квартала. Предвижда се да бъдат ремонтирани общо 4 моста по протежението на  съоръженията, както и заустването в западен канал между Черно море и Варненското езеро.

В резултат на релокацията на финансов ресурс, Министерски съвет предоставя на общината допълнително 2.3 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от Фонда за покриване на част от спешните мерки по възстановяване на разрушената от бедствието инфраструктура. Те ще бъдат използвани за ремонтиране на носещата стоманено-бетонна конструкция при ревизионната шахта на битов колектор Виница - Варна и за възстановяване на проводимостта на Елпромско дере в участъка от ЖП линията Варна-София до заустване във Варненското езеро.

Днес следобед от храма „Св. цар Борис” тръгна литийното шествие, което да измие пътя на водата, която се стичаше по улиците в квартала преди година, информира bTV.

Неправителствени организации успяха да се преборят за забрана за изсичането на гората над Аспарухово поне до 2017 г. Сечта беше сред основните причини за бедствието.

Кметът на Аспарухово не можел да отговаря за строеж в месността Фичоза

Сеч на дървета, ограда, укрепване на брега – всичко това се случва в месността Фичоза във Варненско. Оказва се, че във Facebook &...

Кметът на града Иван Портних съобщи пред БНР: "8,3 млн. лв. ще получим по фонд "Солидарност" и още милион и 700 за Елпромското дере и за Фатрико дере, които знаете, че също са доста проблемни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com