Във Варна ще отбележат 103 години от първата българска морска победа

2396
Във Варна ще отбележат 103 години от първата българска морска победа

103 години от първата победа на българския военен флот ще бъде отбелязана на 8 ноември във варненския Военноморски музей, съобщиха от ВМС.

Експозицията ще бъде отворена за посетители както в останалите работни дни. Освен това обаче ще бъде оказана почит на българските моряци, като пред паметника на командира на отряда капитан I ранг Д. Добрев ще бъдат поднесени венци и цветя. В 11 часа сдружение „Клуб миноносец „Дръзки” със съдействието от клуб „Традиция” – Варна, ще представи историческата възстановка „На борда на „Дръзки” в паметната нощ, допълва Topnovini.bg.

Заловиха 650 000 къса контрабандни цигари на ферибот във Варна

Необичаен случай на контрабанда на цигари. Митничарите във Варна заловиха близо 650 000 къса цигари на ферибот. 150 000 лева са само дъ...

През Балканската война, на 7 (20) ноември 1912 г., след съобщението за движението на турски транспортни и военни кораби капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силуета на крайцера „Хамидие”. В първите часове на 8 (21) ноември отрядът атакува неприятеля.

Последен от дистанция под 100 м. атакува „Дръзки”. Оглушителен взрив показва, че целта е поразена. „Хамидие” е изваден от строя и са сериозно нарушени комуникациите на противника по море. Атаката доказва ролята на флота за защита на бреговете и е един от примерите за успехите на българската армия в Балканската война, припомниха от Военноморските сили.

 

 

Във Варна съдят държавни служители за подкупи и измами

Варненският окръжен съд ще разгледа дело за подкуп и измама посредством злоупотреба със служебно положение, посочва Topnovini.bg. През ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com