X
 
 

Във всички профилирани гимназии във Варна ще има СТЕМ паралелки

4163 0
Във всички профилирани гимназии във Варна ще има СТЕМ паралелки
Снимка: iStock/Guliver
"Още през тази учебна година ще бъдат разкрити паралелки по така наречените СТЕМ науки". Това съобщи директорът на Регионалното управление по образованието във Варна Венцеслава Генова. Тя допълни, че решението за разкриването на паралелки по места е на педагогическите съвети. Очаква се СТЕМ паралелки да има във всички профилирани гимназии в морската ни столица. 

Една паралелка ще бъде разкрита в Руското училище. Такава ще има в Първа и Четвърта езикова гимназия, както и в Трета природоматематическа гимназия.

Ще има втори въздушен превозвач по линията Варна - Москва – Варна

Правителството определи „Бул Ер” ЕООД за въздушен превозвач по международната въздушна линия Варна - Москва - Варна. Превоз...

„Всяка гимназия решава колко от заявените паралелки в държавния план-прием ще бъдат СТЕМ ориентирани. Общият брой паралелки за държавния план-прием за учебната 2019/2020 година е 164. От тях профилирани са 65, а професионални са 69. От профилираните паралелки, за първи път в държавния план-прием се залагат 44 със СТЕМ обучение, а останалите 21 са по учебните планове на традиционните профили. Професионалните паралелки са 99. От тях с техническа насоченост са 22, а 11 са IT и останалите 66 са с друга насоченост.", обясни Венцеслава Генова. 

СТЕМ (STEM) e акроним от първите букви на английските думи за наука (science), технология (technology), инженерство (engineering) и математика (maths). Това е концепция за обучение, която се стреми да вдъхнови младите хора да се развиват в сферата на науката и технологиите.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители