X
 
 

Даниел Панов се срещна с жителите на Ветринци

1374 0
photo of Даниел Панов се срещна с жителите на Ветринци
Снимка: Община Велико Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов проведе среща с жителите на село Ветринци, на която бяха обсъдени проблемите и перспективите за развитието на населеното място и селата от общината през следващите четири години. Във фокуса на вниманието бяха местната църква „Св. Димитър“, пътят до селото, улиците, засегнати от поройните дъждове и градушки, електрозахранването и стопанисването на бившето училище. В дискусиите взеха участие кметският наместник Кольо Минков, инж. Пенчо Минчев от „Енерго Про“ и граждани на Ветринци.

По въпроса за основния ремонт на вековната църква „Св. Димитър“ кметът Панов информира присъстващите, че проектът за реконструкция и реставрация на храма вече е готов след направена преработка. Той ще  бъде разгледан на следващото заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, след което се очаква финансиране и поетапна реализация.

По думите на кмета, комисията е одобрила и проект за рехабилитация на пътя до селото и няколко улици, повредени от пороищата и градушките през пролетта. Отсечката до махала Долно Ветринци ще бъде почистена от растителност. Край обновената детска площадка ще бъдат монтирани нови пейки и химически санитарен възел по искане на местните жители.

По поставените проблеми с електрозахранването инж. Пенчо Минчев от „Енерго Про“ обясни, че авариите ще бъдат ограничени чрез монтаж на защитни съоръжения и просветляване на растителността до 20 септември.

Относно сградата на бившето училище Даниел Панов  уточни, че се водят разговори с министерството на образованието и науката за прехвърляне на собствеността на  община Велико Търново. „След това, с европейски средства можем да изградим база за ученически лагери“, заяви амбициите си кметът. Той поздрави доброволците, учредили обществен комитет за подкрепа на развитието на Ветринци.

...

Село Ветринци се намира на 18 км западно от общинския център Велико Търново, на 1 км от главния път София – Варна. Селото е разположено в долината на река Янтра, която оформя две махали – Горна и Долна. Те са свързани с асфалтов път и два моста - – каменен от ХIХ век и т.нар. нов мост, построен през седемдесетте години на ХХ век. Землището на Ветринци се простира на площ от 19 542 кв. км със средна надморска височина 348 м. Тук се намират природната забележителност "Николински кладенец", вековни широколистни гори, живописният пролом на река Янтра с много бързеи и вирове, богати на речен кефал. На 100 метра от новия мост речното течение е оформило пясъчна брегова ивица и вир с дълбочина 1,5 – 2 м, подходящи за летуване. На 1,29 км южно от Ветринци има средновековна крепост от V – VII век, изградена върху скалист хълм, заобиколен от река Янтра. По своето местоположение и непристъпните отвесни склонове на възвишението, крепостта наподобява Царевец. Населението на селото непрекъснато намалява – от 1 018 души през 1934 г. на 238 души през 1985 г. и 98 души през 2015 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Изгониха участник от "Фермата" заради насилие (видео)

Иван Милин бе изгонен от "Фермата: Нов свят" по решение на екипа на предаването. Повод за отстраняването му стана акт на физическа агресия от негова...

Последно в Актуално