Кметът на Горна Оряховица: Автомагистрала „Русе – Велико Търново“ не е затворена страница за нас

5505
Кметът на Горна Оряховица: Автомагистрала „Русе – Велико Търново“ не е затворена страница за нас
Снимка: Община Горна Оряховица

Автомагистрала „Русе – Велико Търново“ не е затворена страница за Община Горна Оряховица. Това заявява кметът инж. Добромир Добрев, цитиран от пресцентъра на местната администрация, след като МОСВ одобри доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение за изграждането на автомагистралата.

В доклада бяха разгледани трите варианта на магистралата - “син”, “червен” и “комбиниран”. Препоръката на експертите е да бъде избран комбинираният вариант като най-щадящ околната среда.

Инж. Добрев информира чрез пресцентъра си, че заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов продължават диалога с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за алтернативно трасе на скоростен път, който ще улесни значително трафика от индустриалната зона на Горна Оряховица към магистралите „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“.

Такса смет в Горна Оряховица остава същата

Няма да има промяна в плащаните от горнооряховчани местни данъци и такси през 2018 г. На последното си заседание за годината общинските...

„Очакваме в близките месеци в Община Горна Оряховица да се проведе работна среща, на която да присъства и министърът на регионалното развитие и да се избере алтернативно трасе на скоростния път“, е посочил още градоначалникът Добрев.

В сряда МОСВ публикува решението за ОВОС на инвестиционно предложение за АМ „Русе – Велико Търново“ по т.нар. „комбиниран вариант“, каквото е предложението на експертите от А „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

По данни от АПИ „комбинираният вариант“ за изграждане на магистралата (133 км) е със следния маршрут:

Трасето пресича път II-21 Русе - Силистра и продължава в посока юг-югозапад, като преминава югоизточно в непосредствена близост до интермодалния железопътен терминал.

Нелегални цигари и над 2 тона алкохол задържаха край Горна Оряховица

Нелегални цигари и над 2 тона алкохол задържаха митнически служители в района на Горна Оряховица, съобщиха от Агенция „Митници&rd...

Автомагистралата продължава в югозападна посока, след което пресича първо път II-23 Русе - Червена вода, а след това и път I-2 Русе - Варна.

Развитието на трасето следва в посока юг-югозапад, като минава над река Русенски Лом с голямо мостово съоръжение между селата Басарбово и Иваново.

След това се насочва в южна посока и пресича път I-5 Русе - Бяла. Магистралата продължава в югозападна посока и минава между селата Екзарх Йосиф и Обретеник.

Трасето пресича р. Янтра с голямо мостово съоръжение югоизточно от с. Белцов. След това се преминава между с. Ценово и с. Пиперково и следва пресичане с път II-54 Свищов - Бяла.

Предвиден е западен обход на с. Ценово, а след това трасето се развива в южна посока и следва пресичане с път I-3 Плевен – Бяла. Магистралата преминава южно от с. Пейчиново, а след това се насочва източно от с. Страхилово и пресича път III-407 Моравица - Царевец, а след това и път III-502 Полски Тръмбеш - Горна Липница и път III-504 Самоводене - Алексово.

Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вариант за магистрала не покрива нашите критерии

Добромир Добрев е кмет на община Горна Оряховица от 2011 г. Завършил е висше образование по специалността „Електроенергетика и ел...

Пътят продължава в южна посока. Предвидено е пресичане на АМ „Русе – Велико Търново“ с проектното трасе на АМ „Хемус“ при км 102+779.91 - в близост до с. Паскалевец, с. Стефан Стамболово, с. Никюп и с. Водолей. След това магистралата продължава право на юг и преминава между с. Ресен и Водолей.

Предвидено е пресичане на път III-3031 Павликени - Самоводене, като трасето преминава западно от с. Хотница. Следва пресичане на път I-4 Коритна - Велико Търново, а след това и на река Янтра, като се преминава между селата Момин сбор и Леденик.

Релефът на терена след река Янтра до края на магистралата при път I-5 Русе - Маказа е планински с дълбоки дерета и високи върхове. Това налага изграждането на големи съоръжения - 4 тунела по лявото платно и 2 по дясното, както и 22 моста и виадукти, с обща дължина 14 853 м.

Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще бъде осигурен с построяването на 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза.

Проектирани са 8 площадки за краткотраен отдих. Те са в близост до селата Басарбово, Красен, Тръстеник, гр. Бяла, с. Стефан Стамболово, до промишлената зона на гр. Дебелец, до промишлената зона на гр. Русе, преди с. Белцов, с. Ресен и с. Водолей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com