Кметът на Велико Търново: Служебният кабинет спира програми от незнание

5626
Кметът на Велико Търново: Служебният кабинет спира програми от незнание
Снимка: БГНЕС

Даниел Панов е втори мандат кмет на община Велико Търново, издигнат от ГЕРБ. През 2016 г. е избран за председател на УС на Националното сдружение на общините в България (НСОБ). Actualno.com поговори с него преди началото на вчерашното юбилейно 30-тото Общо събрание на организацията.

Г-н Панов, разкажете ни за днешното (бел. ред. - вчерашното) събитие и какви решения се очаква да бъдат взети?

Днешното събитие е важно за всички 265 общини, а също така и за председателите на всяка една българска община, защото това е едно събрание, един легитимен орган, който дава отчета си за тези 10 месеца от началото на мандата ни.

Това, което мога да кажа е, че много неща постигнахме за тези 10 месеца. Едно от нещата, което го отчитаме като голям плюс, е увеличението на 8% бюджета на общинските администрации от Министерството на финансите, за което работим от 6 години. Тази година имахме успех - с 18,7 млн. лв. беше увеличен държавният бюджет към администрациите. Във всяко едно перо, както за капиталови разходи, така и по социалните дейности, имахме различни увеличения, за които няма да влизам в детайли.

Има и много проблеми, много въпроси, които стоят пред всеки един кмет. Надявам се днес тези актуални въпроси и проблеми, да бъдат първите точки за работа на УС в 2017 г. 

Едно от нещата, които успяхме да постигнем за 2017 г., за което адмирации към предния парламент - приеха наше предложение, което гласеше, че Законът за нормативните актове трябва да бъде променен в частта, в която се променя законодателството, да бъде съгласувано с НСОБ. Действително постигнахме добра практика с промяната в закона, защото в момента всеки един закон минава за съгласуване през НСОБ. И в частта, която касае общините, постигаме консенсус.

Следим и за прехвърлянето на задължения, държавни, които се прехвърлят на общините, но без да са финансово обезпечени. Това не е редно и би било да имаме и допълнителни приходи, освен тези, които в момента като данъци и такси събираме. 

Ще работим също така за децентрализацията на българските общини. Не сме се отказали и ще продължаваме упорито. Данък общ доход, част от него да бъде ползван от общините, а не да се молим за всеки един лев на държавата. Това във връзка с децентрализацията на българските общини.

Искате 1% от данък общ доход да остава в общините?-

Кметът на Велико Търново: Няма да позволя изграждането на бежански център

“Като кмет на Велико Търново никога няма да позволя изграждането на бежански център в общината”. Това категорично заяви гра...

Ние сме поискали 2%, но в момента имаме обсъждане и в УС да започнем с 1% за общини, които са в добро финансово състояние или общини, които имат добър процент на събираемостта на местния си данък. Със следващото правителство това ще започнем да го говорим. Както за децентрализацията, така и за данък общ доход, който да остава във всяка една българска община.

Редица са и проблемите, които не успяхме за 10 месеца да постигнем някакъв консенсус, но ние сме оптимистично настроени, защото това е трети служебен кабинет или шесто правителство, откакто съм кмет. Действително много трудно се работи, когато служебният кабинет трябва да има приемственост от предния кабинет. Винаги съм забелязвал проблеми с това.

Виждате ли такава приемственост сега? Сменят се областни управители, спират се програми?

Това не мога да го коментирам. Това е решение на премиера от служебното правителство, това е негов акт. Аз мога да коментирам това, че програми, които са приключили и са към своя финал, примерно за подписване на договори с общините, те в момента са спрени или от незнание или заради друг проблем.

Такъв е случаят с програмата "Региони в растеж", специално за образователната инфраструктура. 22 общини в момента не са си подписали договорите за образователната инфраструктура и имаме остра забележка на комитета по наблюдение, който беше преди 8-10 дена тук, че по тази програма закъсняваме със сроковете и няма да бъде продължена. Само в София по тази програма има 60 млн. лв. Това за мен е от незнание, а не от непродължаване на добрите практики на предното правителство.

Възрастна жена загина след нападение от кучета

Криминалисти на РУ-Свищов разследват случай, завършил трагично за 79-годишна жена от с. Козловец. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. ...

Какво включва точно тази програма?

Основно училища, детски градини, саниране, енергийна ефективност.

За програмата за саниране, която беше замразена от МРРБ, имате ли някакъв коментар?

Да, очаквам колегите да си изкажат притесненията. Имахме заседание на УС, на което решихме, че следващата седмица ще търсим среща с министъра на регионалното развитие. В крайна сметка договорите, които са подписани от общините за санирането на блоковете, това е проблем в момента, тъй като програмата е спряна в този момент. Беше редно да бъде уведомено НСОБ за тези актове, които са направени и тогава да се коментират нещата и да се вземат мерки. За следващата седмица ще търсим среща с министъра.

Интервю на Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com