Мерки за по-чист въздух във Велико Търново

12706
Мерки за по-чист въздух във Велико Търново
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Община Велико Търново е предприела мерки за повишаване на мониторинга за качеството на атмосферния въздух на територията на града. Автоматична станция вече следи качеството на въздуха в най-големия великотърновски квартал „Бузлуджа“. Устройството е разположено в района на детската градина „Ален мак“ и отчита данни за нивата на фини прахови частици и още шест замърсителя. Информацията от измерванията ще бъде предоставена на обществеността в реално време чрез сайта на община Велико Търново, по чието искане е поставена станцията. След тестовия период на устройството, то ще бъде закупено.

До края на месец юли в кв. „Чолаковци“ ще бъде монтирана и станция за автоматичен контрол на качеството на въздуха от инвеститора „Кроношпан България“. Тя ще бъде позиционирана в района на детската градина „Рада Войвода“. Предвид разширяването на производството на компанията и във връзка с политиката си за подобряване на чистотата на въздуха, община Велико Търново няколко пъти е сезирала Изпълнителната агенция по околна среда за необходимостта от автоматичен пункт за непрекъснат мониторинг край производствената база на „Кроношпан“ и в квартал „Чолаковци“.  

Планирано е закупуването на още две устройства за мониторинг на вредните емисии. Средствата за тях са осигурени от Европейския съюз чрез Програмата за околната среда и действията по климата (LIFE) по проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, по който община Велико Търново е асоцииран партньор.

Повече от десет години Велико Търново се нарежда на водещите места по най-запрашен въздух в България и Европа, и допринася за влошаване на регионалната картина на състоянието. В града живее 79% от населението на общината (87 111 жители по данни на НСИ към 31.12.2017 г.), поради каето се налага изводът, че проблемът със замърсения атмосферен въздух засяга съществена част от живущите в общината. Чистотата на въздуха в града е жизненоважен фактор за здравето на хората и необходимо условие на средата за развитие на отдиха и туризма.

На територията на града ежедневно се контролират концентрациите на основните показатели, съгласно закона за чистотата на атмосферния въздух: общ прах, фини прахови частици (ФПЧ10, ФПЧ2.5), серен диоксид, азотен диоксид/азотни оксиди, въглероден оксид, озон, бензин, олово, кадмий, никел, арсен, полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ). Допълнително се контролират специфичните показатели: фенол, амоняк, аерозоли на сярна киселина, толуол, ксилол, стирол, серовъглерод, сероводород, метан и неметанови въглеводороди, както и някои други специфични замърсители.

По данни на Изпълнителната агенция за околна среда, Велико Търново е категоризиран като район, за който е необходимо изготвянето и изпълнението на общинска програма за намаляване нивата на замърсителите поради превишенията на установените норми за ФПЧ. Програмата е в процес на актуализация. Надвишаването на пределно допустимите концентрации на замърсителите налага адекватното и системно прилагане на планираните мерки, както и нови решения, съобразени с напредъка в науката, техниката и технологиите.

Основните източници на замърсяване на атмосферния въздух в града са автомобилния транспорт, промишлеността и битовото отопление на твърдо гориво, като последното е предпоставка за надвишаване на нормите в есенно-зимния период. Причини за целогодишно наднормено замърсяване с прах са и остарелия автомобилен парк и лошата поддръжка на пътните настилки. Въздействието на промишлеността е с локален териториален обхват. Предприятията следва да имат необходимите пречиствателни съоръжения. Във Велико Търново има газификация, което допринася за намаляване на емисиите на вредни вещества в атмосферата.

Изпълнението на програмата за КАВ е отговорност на кмета на общината съвместно със заинтересованите физически и юридически лица. Общинските органи, съгласувано с РИОСВ - Велико Търново, извършват контрол на изпълнението на оперативните планове за действие към програмите и мерките за намаляване нивата на замърсителите и достигане на установените норми.

За по-чист въздух във Велико Търново и постигането на реален ефект от програмите за КАВ е необходимо приоритетното изпълнение на следните мерки:

- предотвратяване на замърсяването при източниците;

- прозрачно и видимо изпълнение на програмните мерки и плановете за действие – публични графици за миене на улиците и почистването на обществените пространства,  за събиране и транспортиране на битовите отпадъци съгласно санитарно-хигиенните норми;

- по-често миене на улиците и районите на строителните обекти;

- прилагане на най-добрите налични техники за пречистване на газовете , вкл. при строително-ремонтните дейности;

- създаване на условия за електрически транспорт – изграждане на обществена мрежа от зарядни станции за електромобили;

- подкрепа на домакинствата за инсталиране на възобновяеми източници на енергия;

- увеличаване на зелените площи в градската среда;

- прилагане на политика за залесяване, а не на изсичане на дървета;

- провеждане на „Дни на отворените врати“ в предприятията, за да може гражданите да се запознаят на място с прилаганите мерки за поддържане на нивата на замърсителите в нормите и с дейностите по ограничаване на емисиите;

- улеснена процедура за жалби от гражданите;

- при необходимост – въвеждане на по-строги норми на местно ниво за определени замърсители в точките на замърсяване;

- засилен контрол за изпълнението на програмите за КАВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com