Отговаря ли изцяло на закона новият приют за бездомни кучета и животни в Павликени?

5802
Отговаря ли изцяло на закона новият приют за бездомни кучета и животни в Павликени?
Снимка: Община Павликени

На 25 януари 2022 г. в Павликени беше открит нов приют за безстопанствени кучета. Въпреки че от сайта на общината се похвалиха, че по този начин се изпълняват мерките, включени в Програмата на община Павликени за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета и в Плана за действие за изпълнението ѝ, приети с решение на Общински съвет - Павликени през 2019 г. , любители на кучетата и доброволци сигнализираха, че проектът не отговаря на изискванията и наредбите в българското законодателство.

"Приютът е направен функционален за животните и комфортен за служителите. Благодаря за подкрепата и позитивното отношение. Благодаря за чудесната база, чрез която наистина ще започнем да решавам е проблема с нарастващата популация на бездомните кучета. Разчитаме силно и на доброволците. Екипът ни е отличен и ще надхвърлим целите, които сме си поставили". Това споделя управителят д-р Глория Христова на самото откриване. А на страницата на Община Павликени обявиха: "Общинският приют е с капацитет за настаняване на 100 кучета, които ще бъдат отглеждани съгласно изискванията на българското законодателство при подходящи условия и грижи".

Финансирането на изграждането на приюта е изцяло от общинския бюджет, на стойност 409 000 лв., а целта е да бъде овладяна популацията на безстопанствени кучета на територията на общината. Харченето на големи суми общински средства от своя страна изисква прецизно изпълнение и стъпване на нормативите и приложенията, които са залегнали в българското законодателство.

Протест в Павликени - срещу завод с план за горене на над 2,5 пъти повече боклук от София

На заседание на общинския съвет в Община Павликени беше приета декларация против складиране и изгаряне на огромни количества RDF гориво...

Проверка на съществуващите наредби в Министерството на земеделието - откриваме Наредба № 41 от 10 декември 2008 г. за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни, която влиза в сила от 01.07.2009 г. и е издадена от Министерството на земеделието и храните, обн. ДВ. бр. 1 от 6 януари 2009 г. В чл. 24 ясно се определя, че: "Регионалните приюти отговарят на изискванията на глава IV, раздел I на Наредба № 41 от 2008 г. за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни (ДВ, бр. 1 от 2009 г.)". От предоставените от Община Павликени снимки изглежда сякаш, че изградените 20 навеса, оборудвани с единични колиби на открито, не отговарят на чл. 6 от Наредба 41.

Автор: Анна Борисова

От друга страна, в Наредбата за прилагане на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България са описани условията, при които могат да се вземат решения за изграждане на общински приюти /чл. 23/.

"(1) Регионалните приюти се изграждат след обявено блокиране на раждаемостта на територията на цялата страна.

(2) Блокиране на раждаемостта се констатира, когато за последните две години общините са представили отчети на БАБХ, че безстопанствените кучета на улицата във фертилна възраст са кастрирани, домашните кучета са регистрирани и редовно се провежда профилактика на върнатите по местообитание кучета".

В Павликени се готвят да горят повече боклук, отколкото в София - как ще стане?

През последните години рециклируемите отпадъци се превърнаха в изключително желана суровина. Провалите в провежданите политики за рецик...

На сайта на Община Павликени на 13.05.2021г. е качена "Програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета", приета с решение на ОбС Павликени № 796/29.08.2019, в която самата администрация признава, че: "В община Павликени не е извършвано преброяване на безстопанствените кучета, тъй като преди приемането на Националната програма липсваха указания за методика, по която такова преброяване да се извърши и резултатите от него да са меродавни. По експертна оценка и информация от кметовете на населените места, безстопанствените кучета на територията на общината са общо 422 броя". В отчетите, публикувани от БАБХ за изпълнение на Националната програма, за цялата област Велико Търново се съобщава, че през 2020 г. в областта не е извършвано преброяване на безстопанствените кучета.

На практика, изграждането на приюта в Община Павликени става на ръба на закона – спорно е дали са изпълнени условията по две основни наредби, които са издадени от Министерството на земеделието и касаещи съдбата на бездомните кучета. Самото желание на общината за справяне с проблема заслужава адмирации, но при влагането на колосални суми от общински бюджет трябва бъдат взети предвид всички нормативи, които са залегнали в българското законодателство.

Проблемите, които са свързани с бездомните кучета в общините са огромни. На първо място, липсата на контрол от страна на оторизираните от закона, върху небрежността на много стопани, които не кастрират и не регистрират своите животни, а се отървават от нежеланото поколение на улицата. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (в сила от 01.01.2007 г.) ал. (1) За притежаване на куче ежегодно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси. Административната регистрация се извършва задължително за кучета, след като е извършена ветеринарномедицинската такава от държавните ветеринарномедицински органи или от лицензирани ветеринарномедицински специалисти. Горепосочената регистрация се извършва в тримесечен срок от датата на придобиване на животното. След извършената първоначална регистрация, собствениците на кучета подават годишна декларация за притежаване на куче. От такси са освободени собствениците на: кучета на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани от Българския червен кръст, кастрирани кучета и такива, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект. На практика, ако кучето е кастрирано, то собственикът не дължи нищо. Контролът върху регистрацията на домашните кучета е първа стъпка в решаването на този наболял за всички проблем.

Програмите на общините, които с свързани с контрола на популацията на бездомните кучета чрез кастрация са ефективни, но, за да са успешни в дългосрочен план, те изискват ефективно сътрудничество между местната власт и гражданските организации.

Свързаните с контрола на популацията на бездомните кучета програми на общините чрез кастрация са ефективни, но за да са успешни в дългосрочен план, те изискват ефективен контрол върху стопаните и целенасочена работа в посока пълно спиране на развъдната дейност – волна, или неволна. А фактът, че според Закон за защита на животните /ЗЗЖ/ всички безстопанствени животни, без изключение, са задължение на общините, не бива да се забравя!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com