Отговорно лице призна, че МВР носи вина за убийството на Вероника

26236
Отговорно лице призна, че МВР носи вина за убийството на Вероника

Убиецът на 23-годишната студентка Вероника Здравкова - Илиян Здравков, е трябвало да бъде в затвора по времето, по което е извършил ужасното престъпление. Самият Здравков призна, че я е издебнал и нападнал с тесла, като ѝ е нанесъл седем смъртоносни рани. Не ме усети, изненадах я, казва той. Здравков е рецидивист, има и присъда за убийство, извършено при грабеж, но като непълнолетен. Има и присъди за няколко кражби.

В сутрешния блок на Нова телевизия заместник-министърът на правосъдието Петко Петков поясни, че случаят на Здравков е по-различен от случаите „братя Галеви”, „Соло” и „Стоян Балтов”. Сега мислим как да променим закона, за да не могат заплашени от присъди и осъдени престъпници да бягат в чужбина. Очевидно в сегашния случай има провал на МВР да издирят Здравков, призна Петко Петков. Не за пръв път, когато се случи нещо, някой бива открит за три дни, след като е търсен месеци. Не мога да кажа кой ще понесе отговорност, добави заместник-министърът.

Вероника била убита заради 25 лева

Събрани са достатъчно доказателства, които уличават Илиян Здравков като извършител на убийството на 23-годишната Вероника във Велико Тъ...

На 100% няма как закон и законова процедура да предотвратят такива случаи. Не мога да кажа дали в случая има човешка грешка, защото нямам достатъчно данни, каза още Петко Петков.

Вижда се, че хората, които престъпват закона, си ходят на свобода и си пият кафето. Мързел, бюрокрация и законова уредба – заради това се стига до такива неща, категоричен е адвокат Марин Марковски. Според него от момента, в който присъдата бъде издадена на втора инстанция, съответният човек трябва да бъде задържан, смята той. Причината – на последна инстанция винаги нещата вървят по-бавно. Всички осъдени влизат в затвора поне два-три месеца след произнасяне на окончателна присъда, обясни Марковски. Ако прилагахме американския начин – с гривна на глезена, щяхме да знаем къде е Илиян Здравков по всяко време, каза още Марковски. Петко Петков се съгласи с това мнение.

Подробностите около убийството на Вероника

Оказа се, че три дни след убийството Здравков обикаля между Мъглиж и Велико Търново, за да си търси работа. Точно това като че ли кара семейството на Вероника да се отнася с недоверие към информацията, че Здравков е убиецът. „Не съм съгласен – убива, влиза вътре, стои на топло, хранят го”, каза бащата на Вероника пред Нова телевизия. Ще настояваме за най-тежкото наказание по закон. Доколкото знам, това е доживотен затвор без замяна, добави майката.

Рецидивист е убиецът на Вероника

Задържаният за убийството на 23-годишната Вероника във Велико Търново е Илиян Здравков, на възраст между 40 и 50 г. Наскоро е излязъл ...

Илиян Здравков е заловен в краварника на брат си, Симеон Здравков. Самият Симеон заявява, че ако той е бил на мястото на семейството на Вероника, е щял да убие брат си на място.

Протестиращи във Велико Търново задават яростния въпрос защо такъв човек е на свобода. Един от протестиращите – Петко Ганчев, поиска пряк избор на прокурори и съдии. Никакви политически назначения в тази система, каза той. Пряк контрол трябва да има, отговорност да се носи от самите хора. Искаме да се върне смъртното наказание, това нещо не може така да продължава. Много хора дори не вярват, че това е истинският убиец – три дни полицията проверява и изведнъж се появи труп, посочи Ганчев. Искаме твърди доказателства, добави друг протестиращ – Милен Ангелов. Той заяви, че е работил като спасител и знае много добре как изглежда тяло, което е престояло във водата 70 часа. Видях тялото, когато го вадеха и не ми изглеждаше достоверно, добави Ангелов.

Довечера, пред 18:00 часа, ще има събиране на граждани пред Съдебната палата. Дано полицията и прокуратурата да ни дадат отговори, подчерта Ангелов. Искаме оставки, стига вече. Не си пускайте децата да учат във Великотърновския университет, призова жена, която също е една от протестиращите.

Днес Окръжният съд ще гледа мярката на Здравков – „задържане под стража”.

Няколко души се проверяват за съпричастност към убийството на Вероника

Единственото, което мога да кажа е, че към момента се проверяват няколко лица за съпричастност към убийството във Велико Търново. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com