Сериозни средства за по-чист въздух ще похарчи Велико Търново - какъв ще е ефектът?

3555
Сериозни средства за по-чист въздух ще похарчи Велико Търново - какъв ще е ефектът?
Снимка: Actualno.com

На свое заседание от 25 октомври 2018 г., с 19 гласа "за" (от общо 37 съветници), Великотърновският общински съвет даде съгласие Община Велико Търново да осигури 368 542.24 евро (720 805,97 лева) от общинския бюджет за участие в интегриран проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ (Bulgarian Municipalities working together to improve air quality, Project number LIFE17IPE/BG/000012) по Програмата за околната среда и действията по климата (LIFE) на Европейския съюз. При условие, че проектът бъде одобрен от страна на финансиращата програма, всички проектни разходи за Община Велико Търново за период от 6 години възлизат на 921 355.60 евро (1 802 014,92 лева), като 60% от тях или 552 813.36 евро (1 081 208,95 лева) е финансирането от европейския бюджет, а 40% - левовата равностойност на 368 542.24 евро или 720 805,97 лева, е собственото участие на общината със средства от общинския бюджет.

По думите на кмета на старопрестолния град Даниел Панов ще бъде направен анализ за чистотата на въздуха, като той ще може да бъде ползван за други програми, които ще бъдат тепърва отворени.

По време на разискванията, обявени от председателя на местния парламент Венцислав Спиридонов, общинският съветник от БСП Стоян Витанов постави следните въпроси:

1. До каква степен ще се подобри качеството на въздуха – какво е качеството сега и какво ще бъде след 6 години?

2. Преценили ли сме добре ефекта – какво е конкретното намаление на конкретните показатели, което се цели и до какво подобряване ще доведе то?

3. Как са разпределени средствата по точките – колко за изграждане на капацитет, колко за граждански контрол на контрола, колко за схема за преход към алтернативни форми на битово отопление, и на каква база се изчислява, след като е сметнато до стотинка?  

В рамките на заседанието тези въпроси останаха без отговор.

"Визия за София" извади статистика кой как се топли в столицата

Столична община не предоставя достоверни данни относно това с какво се отопляват хората в София. Това заключение прави неправителствена...

В изказването си Витанов използва следните думи: "Ние не можем да се справим с един Кроношпан. Сега и този проект“.

 

Снимка: Сутрин в района на Кроношпан във Велико Търново

 

В предложението си до съветниците от 11.10.2018 г., кметът Даниел Панов подава следната информация за интегрирания проект: Основната цел на проекта е подобряването на качеството на атмосферния въздух (КАВ) в градовете София, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Монтана чрез:

Чистият въздух в България накара Валери Симеонов да се заяде с екоминистъра

Представянето на проекта за Национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, което беше направено от вицепремиер...

1. Изграждане на капацитет в администрациите на шестте градове, която да е в състояние да реализира мерките от програмите за КАВ; да осъществява цялостно наблюдение, контрол и мониторинг, гарантиращи КАВ; да повишава качеството на изготвяните програми за КАВ и тяхната реализация, чрез предоставяне на експертиза и консултации на всички общини в Република България.

2. Създаване на добре информирана общност от граждани и неправителствени организации (НПО), която да е коректив на администрацията относно КАВ.

3. Проектиране, демонстриране и внедряване на схема за преход към алтернативни форми на битово отопление в градовете от интегрирания проект.

4. Предложения за промени в нормативната уредба на национално, регионално и место ниво, които позволяват устойчивост на процесите на подобряване на КАВ.

Партньори в проекта са 5 общини и 1 НПО, а именно Столична община като координиращ бенефициент и общините Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора и Клуб „Икономика 2000“ като асоциирани бенефициенти.

Нено Димов: Идеята на новата програма за чистия въздух е да направим така, че на пазара да не бъдат допускани нискокачествени въглища и брикети

Идеята на новата програма за чистия въздух е да направим така, че на пазара да не бъдат допускани нискокачествени въглища. Това каза ми...

Къде е Велико Търново сега?

Община Велико Търново изпълнява "Програма за намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици в атмосферния въздух за периода 2015-2020 г.“, която има положително становище от директора на РИОСВ – Велико Търново от 3.01.2017 г. и е приета с решение № 585 от 30.03.2017 година на Общински съвет Велико Търново. Програмата е придружена с план за действие за намаляване на нивата на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2,5), който включва конкретни мерки за предотвратяване на по-нататъшно емитиране на вредни вещества от основните дейности – опесъчаване, битово отопление, транспорт, почистване, строителни дейности, използване на твърди и течни горива в обществените и търговски сгради и т.н.

При изготвяне актуализацията на програмата до приемането ѝ през 2017 г. са изпълнени задачи, свързани с анализ и оценка на качеството на атмосферния въздух на територията на Велико Търново, които струват на общината 42 000 лв с ДДС (съгласно договор с  „МАГИСТЕРИУМ" ООД, гр. София от 14.08.2015 г. и договор с  „ЕКО ЛОГИСТИКА" ЕООД, гр. София от 20.08.2015 г.). Т. е., анализ на КАВ съществува.

Предложението, постъпило в Общинския съвет на 12.10.2018 г. не включва информация за етапа, до който е достигнала реализацията на програмните мерки и какви допълнителни мерки са необходими за чист въздух на Велико Търново вследствие отчетените резултати и достигнатите нива на ФПЧ през предходните години, за да стане ясно защо и за какво са необходими предлаганите инвестиции.

Следва да се има предвид, чe състоянието и качеството на атмосферния въздух в България се наблюдават, контролират и оценяват от Министерството на околната среда и водите чрез регионалните инспекции и Изпълнителната агенция по околна среда. За тази цел работи и Националната система за мониторинг на околната среда, като Велико Търново попада в Северния/Дунавски район за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com