След ампутация: С изключително сложна операция спасиха мъж в болницата в Горна Оряховица

1662
След ампутация: С изключително сложна операция спасиха мъж в болницата в Горна Оряховица
Снимка: Община Горна Оряховица

Животоспасяваща операция на 63-годишен мъж от Плевен с висока степен на сложност, извърши хирургичен екип на общинската болница в Горна Оряховица. Пациентът е стабилен и се чувства добре, съобщиха от местната управа.
Интервенцията, свързана с ампутация на крака, протекла трудно и усложнено, заради специфичната поза на страдащия.

Преди седмица в отделението по хирургия постъпил пациент, който след прекаран инсулт получил трайни контрактури на крайниците (състояние, характеризиращо се с ограничена ставна подвижност заради непроизволно напрягане на мускулите и невъможност за извършване на движения).

Пациентът не можел да се обслужва сам и дори да пие вода, обясняват от отделението. Още от Горна Оряховица: Кметът на Горна Оряховица: Подадохме проекти за над 76 млн. лв., надеждите ни са големи

Страдащият мъж се нуждаел от спешна хирургична намеса, тъй като бил с инфектирана подбедрица и ходило заради декубитална рана, довела до отворена глезенна става. Мъжът вече бил върнат от няколко лечебни заведения в областта, въпреки че тежката инфекция застрашавала живота му.
"Една седмица го подготвяхме за ампутацията с антибиотици и кръвопреливане", разказа началникът на отделението д-р Пламен Маринов, извършил с колеги операцията.

Сложността в ампутацията идвала от това, че мъжът бил скован в ембрионална поза, с прибрани към корема крайници, заради схванатите мускули.

Епидуралната анестезия била поставена много трудно, заради изкривения гръбначен стълб. Хирурзите разгънали частично десния крак и извършили ампутация на ниво бедро, за да спасят живота на пациента.

"Той бе приет с декубитална рана - отворен глезен, с невъзможност за реконструкция. Операцията беше наложителна и животоспасяваща, тъй като съществуваше опасност от преминаване на инфекцията в гангрена и сепсис", обясни д-р Маринов. Операцията била с продължителност час и 20 минути.

Д-р Маринов, който има богат професионален опит, в т.ч. и като хирург във Великобритания, е правил десетки ампутации на крайници. Още: Откриха обновения летен театър в Горна Оряховица

"Общият хирург следва да има умения освен в коремната, в съдовата и в гръдната хирургия, също така и в травматологията, и в урологията", коментира медикът.
Случаите на тежки диагнози, специфични и редки медицински казуси, усложнени заболявания, в т.ч. и онкологични, не са рядкост за горнооряховската болница, която обслужва населението от няколко общини.

Много от пациентите са в невъзможност да осигурят лечението си във високотехнологични или университетски болници и разчитат на компетентността и професионалния опит на медиците в общинската болница да спасят живота им или да премахнат страданията им.
От началото на годината в отделението са извършени 316 операции, от които големи са 30, средни - 76, а малки - 210. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com