Световната банка ни дава съвети как да се борим със замърсяването на въздуха и водите

2147
Световната банка ни дава съвети как да се борим със замърсяването на въздуха и водите
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Делегация на Световната банка начело с постоянния представител в България Фабрицио Дзарконе посети Велико Търново. В състава на делегацията бяха експертите на Световната банка в Брюксел: Наташа Кабил – специалист по финансиране, търговия и конкурентоспособност; Андреа Либерани - специалист по инфраструктура и устойчиво развитие; Ларс Сондергарт - специалист по образование, Силвия Стойнова – експерт по координация на проекти от Световната банка в София и Георги Матеев – преводач.

Делегацията беше приета от кмета на Велико Търново Даниел Панов. След двучасова работна среща, посещение на предприятието "Престиж – 96", крепостта Царевец и други забележителности, в общината се проведе брифинг с журналисти, който бе открит от кмета Панов.

"Основни теми, които разисквахме, са основните показатели за икономически растеж на Велико Търново през последните няколко години, човешкия капитал, което отличава Велико Търново от други части на България, бъдещи планове за развитие, предизвикателства пред местните власти в България и какви промени искаме местните власти, за да могат те да задействат и да помогнат на правителството, за да се решават", каза Панов.

"За мен беше удоволствие да дойда днес във Велико Търново с екипа си не само за да видим красотите на Велико Търново, но и да видим един успешен модел за развитие на града. Както знаете целта на основната ежедневна дейност на Световната банка е да намали бедността. А бедността се намалява чрез работа за увеличаване на социалните и икономическите възможности. И установявам, че Велико Търново успешно прави тези неща като увеличава благосъстоянието на своите граждани и в същото време се развива като един млад и жизнен град. Примерът на Велико Търново и неговото икономическо възстановяване е нещо, което можем да споделим с други региони, градове и държави, които нямат този успех и този късмет. Затова възнамеряваме в бъдеще да задълбочим своите връзки с града, за да можем по-добре да разберем какви са причините за този успешен икономически модел и със своите технически възможности да подпомогнем града да преодолее всички предизвикателства по пътя към продължаващо увеличаване на благосъстоянието на хората и развитието на града", каза Дзарконе.

"Изключително сме благодарни на кмета Панов за това, което ни представи, както и на заместник кмета Данева-Иванова, че ни показа града и на целия екип на кмета и администрацията на града, които ни показаха този успешен икономически модел, на който станахме свидетели. Прекарахме прекрасен ден и това е една чудесна възможност, от която възнамерявам да се възползвам и отново да дойда, защото аз се базирам в София и с нетърпение очаквам допълнителните възможности за сътрудничество с вашия град", добави италианецът.

В отговор на журналистически въпрос, г-н Дзарконе обясни: "Най-много ме впечатли това, че градът е нещо като магнит, защото това, което е направило Велико Търново всъщност е обърнало един процес на отлив на хора, бягащи и напускащи града, и се е превърнал в точно обратното - нещо, което привлича хората. Същото важи и за преките чуждестранни инвестиции. Градът привлича и млади хора, част от които остават и от своя страна генерират такава среда, която привлича още млади хора, които да останат. Също така разбрах, че раждаемостта се е повишила, което само по себе си е повод за празнуване.“

Попитан кои са проблемите пред местните власти, за които Световната банка в ролята си на консултант в България може да помогне за решаването им, Даниел Панов отговори:

"Поводът за визитата днес е, че Велико Търново е един от бързо развиващите се градове в България. Днес с господин Дзарконе говорихме за европейски градове, които вече са минали този период на развитие в икономиката, да ползваме техни добри практики и обратно, има градове, които предстои да стъпят на това ниво, на което е Велико Търново. Няма да влизам в политически теми с нападките, които са през последната седмица, но както съм казвал, и днес ще го кажа, че ние, великотърновци, трябва да уважаваме това, което правим, самата работа - както вие като медии, така и общината и гражданите, които отчитат това, което е направено. Да, естествено, че там, където има проблеми, те ще бъдат решавани. Може би проучването, което е направила не само Световната банка, анализите, които те са ползвали, и докладите на дипломатическите мисии – явно сме показари не само в България, но и на външните инвеститори, че има добър модел на развитие на града. 

Това което коментирахме като проблем на местната власт е програмата за саниране на многофункционалните жилищни сгради. В един момент този проект спря. Може би методът на този проект не беше добър, но в крайна сметка в Националното сдружение на общините (НСОРБ) направихме няколко варианта и модела, които могат да се взаимстват от министерството на регионалното развитие и министерството на финансите. Имаме решение на общото събрание на НСОРБ, че подкрепяме тази програма и искаме тя да продължи. Велико Търново има 57 подадени молби, които са одобрени от кмет и областен управител. Те също имат разговори с министерството на регионалното развитие. Това е единия проблем, който обсъждахме.

Доклад: Държавата не взема достатъчно мерки срещу замърсителите на въздуха

Най-сериозният фактор за замърсяване на въздуха в България са отделяните вредни емисии при битово отопление и мерките на национално и м...

Другият проблем е четвъртокласната пътна мрежа да има това финансиране, от което се нуждае местната власт. Реално, близо 21 000 км е републиканската пътна мрежа, 20 500 км е общинската четвъртокласна пътна мрежа. Средствата, които получават за поддръжката на републиканската пътна мрежа в агенция „Пътна инфраструктура“ са близо 700 милиона лева, а нашите, на местната власт, са 100 милиона лева. Съгласни сме, че републиканската пътна мрежа е с по-големи пътища, с повече поддръжка. За тази година поискахме увеличение от 100 милиона лева към общия бюджет, получихме 10 милиона лева. Надяваме се след приходите, които ще има от тол-таксите и винетките, средствата, които на нас са ни необходими, да бъдат увеличени, макар и за второто полугодие на тази година, за да можем да се справим с този проблем от междуселищната инфраструктура.

Г-н Дзарконе добави: "Това, което можем да направим е не толкова да повтаряме конкретни модели, а да използваме нашите знания и умения, тъй като ние сме част от Световната банка. Да приложим успешни модели, които да се адаптират по най-добрия начин за уникалността на всяко едно място.

Вторият начин, по който Световната банка може да помогне е чрез осигуряване на заемно финансиране. Това е малко по-сложно, но може да се направи за група градове при договорка на национално ниво с министерството на финансите. Например, преди четири години за регионалното министерство разработихме система как най-ефективно да се подходи при обновяването на сградите. Тогава имахме готовност да подпомогнем с 300 милиона лева заемно финансиране, но правителството е имало достъп и до други схеми в ЕС и е избрало грантово финансиране. Реално, ресурсът който може да се предостави на България, е много по-голям, в зависимост от това какви са приоритетите на правителството. Ние сме в положение на постоянен диалог, да споделяме, да обменяме опит, това не означава, че текат разговори за някакво финансиране. Възможно е това да са разговори с постоянния съветник, какъвто сме ние, който споделя опит, не е задължително това да завършва с някакво финансиране или липсата на такова.“

На въпрос на Actualno.com, касаещ възможностите за подпомагане решаването на проблеми, свързани със замърсяването на атмосферния въздух във Велико Търново и водите на река Янтра, безопасността и здравето на хората и околната среда, чрез подкрепа за градски дейности, вкл. в долината на реката, г-н Фабрицио Дзарконе даде следния отговор:

"Засягате някои от най-важните теми за Световната банка в България. Ние работим по два големи проекта в България – единият е свързан точно с качеството на въздуха в страната, а вторият е за текущ мониторинг на речните корита и управление на риска от наводнения. И двата проекта са съветнически, които са на етап дълбоко проучване на причините, довели до конкретните замърсявания, анализ и съответно предлагане на мерки за справяне с причините за тези замърсявания. Анализът, свързан с качеството на въздуха, ще бъде завършен най-вероятно в края на февруари или началото на март, когато ще бъде представен пред Министерски съвет. Вторият доклад, който е за наблюдението на речните басейни, се прави съвместно с Европейския съюз и ние сега започваме работа по него, така, че сме все още в началния етап. Министърът на околната среда е един от нашите най-важни партньори и е изключително ентусиазиран да работи с нас, така, че ще продължим да работим по тези две теми.“

Пари по ОП "Околна среда" за чист въздух ще има само за много задушаващи се общини

Само ограничен брой общини ще получат средства по програма "Околна среда" т.е. евросредства по тази програма, за да "изчистят" въздуха ...

В заключение, г-н Фабрицио Дзарконе сподели, че има специален интерес да се запознае по-добре с реалностите на страната ни след пристигането си в София през м. август 2018 година. Велико Търново е първият извънстоличен град, който постоянният представител на Световната банка в България посещава по препоръка на предишния директор на Световната банка. Предстои му посещение на Русе и още няколко български градове през настоящата пролет.

...

Фабрицио Дзарконе е постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Центрлна Азия. Той е италиански гражданин. Преди да дойде в България е работил като постоянен представител на Световната банка за Коста Рика и Ел Салвадор.

Г-н Дзарконе има повече от 20 години опит в сферата на развитието. Бил е главен ръководител на важни проекти на Световната банка в Близкия изток, в подкрепа на бюджета на Палестинската автономия. Има богат професионален опит в Африка, където е подпомагал надзора на портфейл от проекти в Кения, Руанда и Коморските острови.

Г-н Дзарконе притежава магистърска степен по европейска икономика и право и докторска степен по управленски науки по международна търговска политика от ESADE - Висше училище по бизнес администрация и управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com