X
 
 

Транспортът на Велико Търново ще бъде подобрен по проект за 11,1 млн. лева

1007 0
photo of Транспортът на Велико Търново ще бъде подобрен по проект за 11,1 млн. лева
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
Одобрен е проект на стойност 11,1 млн. лева по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. за интегриран градски транспорт на Велико Търново. Програмата се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и Държавния бюджет на Република България. Съгласно заповед на Деница Николова - ръководител на Управляващия орган на програмата и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, проектът на община Велико Търново е получил положителна оценка. Следва подписването на договор за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ.

Средствата са предназначени за подобрване на информационната, техническа и транспортна инфраструктура на старопрестолния град. Ще бъдат внедрени съвременни информационни системи за градските превози и паркирането, и ще бъдат закупени нови електрически автобуси. Целта е да се подобрят качествено транспортните услуги, организацията на движение и престоя, и уличната инфраструктура.

Основен ремонт ще бъде извършен на булевард „България“, по който ще се движат електрическите автобуси.

Две натоварени кръстовища ще бъдат изцяло преустроени:

- първото кръстовище е на булевард „България“ при пресечката с улиците „Краков“, „Освобождение“, „Полтава“ и „Беляковско шосе“. В този район ще бъдат оформени и 41 паркоместа.

- второто кръстовище е до Летния театър и обхваща улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Цар Тодор Светослав“.

Над улица „Магистрална“ ще бъде изграден пешеходен надлез, който ще свърже района на Търговски парк Велико Търново с парк „Никола Габровски“.

Оптимизирането на трафика в града ще се постигне чрез модернизиране на четири светофарни уредби.

Ще бъдат създадени и два буферни паркинга в местността „Френкхисар“ (под Балдуиновата кула) и в района на бившето Сержантско училище с общ брой от 300 паркоместата за автомобили и автобуси. Разработена е нова транспортна линия, която ще свързва основните туристически забележителности с буферните паркинги. По нея ще пътуват три електрически автобуси, за които е предвидена зарядна станция. Това е най-екологичният вид транспорт по стандартите на Европейския съюз

Управлението на транспортната система ще подобри чрез създаването на контролен център за организация на транспорта. Съвременната информационна система на центъра предвижда монтирането на дигитални табла по натоварените автобусни спирки и на паркингите. Полезен ефект от тях ще бъде облекчаването на работата на синята зона и на останалите обекти за спиране и престой.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.