Дума срещу дума: Кметът на Видин и областният спорят за добив на варовици

5058
Дума срещу дума: Кметът на Видин и областният спорят за добив на варовици
Снимка: Областна администрация - Видин

Кметът на Видин и областният управител Любен Иванов в задочен конфликт относно кариера за добив на варовици.

По средата на миналата седмица от областната управа съобщиха, че по сигнал на Иванов РИОСВ Монтана е проверила „нерегламентиран добив на инертни материали в имоти в землището на с. Бела Рада, община Видин.

Посланици на три държави ще посетят Видин

Н.Пр. Мариос Кундуридис – посланик на Кипър, Н.Пр. Анжей Франгеш – посланик на Словения и Н.Пр. Мануел Корчек – посла...

„Комисията установи извършване на добивни дейности на варовик в имот, общинска частна собственост, насипване с камък на имот, държавна собственост и нарушена проводимост на дере, ляв приток на река Белорадска. По данни на ръководителя на „НИВЕЛ СТРОЙ“ ЕООД, наемател на общинския имот, добиването на изкопния материал е ставало със знанието на кмета на Община Видин“, се казва в прессъобщение на областната управа.

От там уточняват, че зам.-министъра на енергетиката потвърдил в писмо, че разработената кариера за добив на строителни материали – органогенни черупчести варовици не попада в площи на действащи разрешения за търсене и проучване или за проучване на подземни богатства, действащи концесии за добив на подземни богатства, както и в регистрирани находища на подземни богатства, заведени в Националния баланс на запасите и ресурсите на подземни богатства в Република България. По случая бива образувано досъдебно производство.

Днес от община Видин излязоха с опровержение на тази информация. Кметът д-р Цветан Ценков изпратил писмо до премиера Кирил Петков и до екоминистъра Борислав Сандов. Според него изразът „добиването на изкопния материал е ставало със знанието на кмета на Община Видин“ е клевета.

Той пише, че на тази проверка не е присъствал управителят на „Нивел Строй“ ЕООД Велко Руйков, който не би могъл да декларира, че извършва незаконен добив със знанието на видинския кмет и прилага писмо от него. 

Община Видин подписа договор за иженеринг по проекта за изграждане на социални жилища

В Община Видин днес бе подписан договор с предмет „Изпълнение на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) за изгр...

Ценков припомня още, че цел на проверката на областния управител е държавен имот, а в прессъобщението се коментира общински имот и облигационни отношения между фирма строител на участък от новия скоростен път и Община Видин.

„Не е ясно дали областният управител не е превишил правомощията си. Още повече, от протокола е видно, че документи ще се събират отсега-нататък“, се посочва в писмото до премиера и екоминистъра.

„За съжаление, тези действия на областния управител ще доведат за пореден път до блокиране на важни за община Видин дейности. До изясняване на случая общината няма да получи като дарение изрязан асфалт, доставен от фирмата, за да се ремонтират улиците на град Дунавци и селата Бела Рада, Новоселци, Градец, Търняне, Динковица и Слана Бара. А потърпевши ще бъдат жителите на тези населени места“, се отбелязва още в писмото.

Д-р Цветан Ценков приветства предложението Видин да получи статут стара столица на България

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков нееднократно е поставял въпроса за това, че нашият град има пълното право да бъде обявен за ед...

Община Видин настоява да й се предоставят преписки и документи, доказващи нарушение на действащия договор между общината и фирма “Нивел Строй“. Кметът допълва, че е силно обезпокоен от всичко, което би могло да попречи на строителството на магистралата. Затова разчита на намесата на Петков за изясняване на случая, както и „за прекратяване на конфронтацията с местната власт“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com