Хиляди необезвредени мини има на територията на "Миджур"

18456
Хиляди необезвредени мини има на територията на "Миджур"
Снимка: БГНЕС

Шокираща новина излезе след днешното заседание на Министерския съвет. Оказа се, че в склада на взривения в началото на октомври тази година завод „Миджур” има над 190 хил. неутилизирани мини. Това казва лично премиерът Бойко Борисов, сочи официалната стенограма.

По думите на Борисов общият брой неутилизирани мини е 190 614. Данните са на Главната прокуратура. "Oставяйки на територията на страната толкова мини, ние влизаме в нарушение на международна конвенция, ще ви каже външният министър, защото те са забранени и държавите е трябвало да ги утилизират. Ние в България сме били отличници. Първи сме утилизирали всичко. Обаче сега гърците като ни ги прехвърлят през тази частна фирма, изведнъж ние се оказваме сега със 190 хиляди и кусур мини и то забранени с международен договор, който сме подписали", възмущава се Борисов.

В завод "Миджур" военните намериха зловещи боеприпаси

Общо десет противопехотни мини M16A2 са били открити на територията на взривения преди над месец завод „Миджур” в Горни Лом...

Според премиера, ако Министерството на отбраната сега поеме утилизацията, ще е необходим период от 20-30 месеца, за да приключи операцията.  Количеството може да се побере в над 35 ТИР-а. В момента „Миджур” се охранява от жандармерия – с пет поста, от по 20 души на смяна.

По думите на вътрешния министър Веселин Вучков „Миджур” е трябвало да утилизира това количество и да внесе още 420 хил. мини. Новите пратки са спрени. Собственикът на завода – проф. Валери Митков, няма претенции към държавата и иска да се отърве от мините, добавя Вучков. Финансовият министър Владислав Горанов пък предлага Митков да прехвърли търговския договор на субект, който има лиценз за обезвреждане на мини, след като „Миджур” вече няма такъв.

Вариантите да се унищожат мините са два – или на военен полигон, или чрез утилизиране на площадки на Министерството на отбраната. Първият вариант е много скъп, затова ще се прави график за втория, посочва Вучков. Той добавя, че мини могат да бъдат утилизирани в Костенец.

Вътрешният министър е категоричен, че не може повече утилизирането на мини да остава само в частни ръце. За целта е редно да бъде забранен вносът на чужди мини за утилизация, казва Вучков.

Еднократно обезщетение в четири цифри за роднините на загиналите в Горни Лом

По 10 хил. лева еднократна помощ ще получат наследниците на загиналите 15 души след взрива в завод "Миджур" в Горни Лом - 13 мъже и 2 ж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com