Кметът на Видин: Трябва да познаваме и тачим историята на нашия град (СНИМКИ)

1367
Кметът на Видин: Трябва да познаваме и тачим историята на нашия град (СНИМКИ)
Снимка: Община Видин

Трябва да познаваме и тачим историята на нашия град. Това заяви д-р Цветан Ценков при посещението си в Държавен архив – Видин, където заедно със заместник-кмета Борислава Борисова разгледаха гостуващата фотодокументална изложба „Възкресение на свободата“. Експозицията беше представена на 6 април – датата, на която преди 143 години Видин е освободен, а Иззет паша предава ключовете на града.

Съществуват неразрушими връзки между България и народите, чиито воини са оставили костите си по нашите земи по време на Освободителната война от 1877 – 1878 година, заяви кметът, разглеждайки показаните документи и снимки. „Тази изложба е доказателство, че почитаме светлите исторически дати и помним и сме благодарни на тези, които са ни помогнали в този труден за държавата ни момент“, заяви д-р Цветан Ценков.

Д-р Цветан Ценков: За развитието на Видин е важно централната и местната власт да работят заедно

Кметът на Видин проведе срещи с водачи на листи в 5-ти Видински многомандатен избирателен район. Инициативата за това е на д-р Ценков, ...

Изложбата е показателна и с това, че е резултат от съвместните усилия на българските, руските, румънските и хърватските архиви, отбеляза началникът на видинския архив Светлана Кръстева. „Направена е за 140-годишнината от Освобождението, но ето, във Видин дойде на 143-ата годишнина и е все така актуална. А най-хубавото е, че с обединените усилия на архивните институции на няколко държави показваме документи, които досега не са били представяни пред българска публика“, обясни Кръстева. Тя разказа, че в изложбата са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, хода на военните действия, живота по време на войната и нейния заключителен етап – подписването на Сан Стефанския и на Берлинския мирен договор.

По време на посещението си в Държавен архив – Видин д-р Ценков сподели със Светлана Кръстева идеята си във Видин да бъде направена Алея на славата. Там паметни плочи с надписи да „разказват“ за видни исторически личности от нашия край – герои от въстанията и войните, революционери, будители, дали своя значим принос както за своето родно място, така и за Родината. „Тази Алея на славата ще покаже, че ние тачим историята. За съжаление, не познаваме достатъчно добре историята на нашия град, затова трябва да припомним на днешните видинчани какви славни личности е дал Видин, за да се гордеят“, сподели видинският кмет.

Началникът на видинския архив приветства подобна инициатива. „През 1938 година Видинската община решава в началото на Крайдунавския парк, в района на театъра да се постави паметник на Георги Сава Раковски. Идеята тогава е да се направи една алея с паметници на възрожденци и герои, която да започва именно от този бюст-паметник, но това така и не се осъществява“, разказа Светлана Кръстева, като увери, че видинският архив ще съдейства с необходимата документална информация, за да се осъществи най-после това хубаво намерение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com