Община Видин организира за лятото занималня за деца и младежи

2422
Община Видин организира за лятото занималня за деца и младежи
Снимка: Община Видин

Заместник-кметът на Видин Борислава Борисова и експерти от отдел „Хуманитарни дейности“ представиха на среща с медиите предстоящите прояви от богатия културен календар. Борисова съобщи, че вече са стартирали летните занимания в рамките на Младежката програма, която Община Видин и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни съвместно организират за втора поредна година. Тя даде думата за повече информация по темата на Емилия Николова, началник отдел „Хуманитарни дейности“.

Младежката програма се състои от три компонента, които целят да приобщят и активират младежи на възраст до 29 години. „Първият модул е свързан със създаването и развитието на доброволческа общност в подкрепа на инициативи, организирани от Община Видин в сферата на културата, спорта и подобряване на градската среда. В рамките на модула през настоящата година се реализираха успешно 4 доброволчески инициативи“ – каза Николова. Доброволците ще се включат и в редица предстоящи културни събития и фестивали, както и в облагородяването на градски пространства, като започнат с освежаване на сцената и пейките около БиблиоПощата в Крайдунавския парк. Предвижда се и интерактивно обучение на младите хора, което ще се проведе на 26 юли.

Вторият модул от Младежката програма е Платен стаж, който ще позволи на минимум 20 младежи на възраст от 16 до 29 години да придобият опит в общинската администрация и различните й структури. „Както и през миналата година, стажът ще е в рамките на един месец на 4-часов работен ден, като за този период младежите ще получат заплащане, съобразено с действащата нормативна уредба. След обявения прием на кандидати, ще бъде извършен подбор чрез обработката на събраните документи. Срокът за подаване на документи е от 20.07.2022 г. до 26.07.2022 г. в Центъра за административно обслужване в Община Видин. Попълва се формуляр по образец с придружаващи към него документи“ – обясни Емилия Николова.

Безплатни летни занимания за децата организира община Стара Загора

И това лято -  от 15 юни, община Стара Загора предлага възможности за полезно и приятно прекарване на свободното време на старозаг...

Третият модул на Младежката програма е свързан със създаването на клубове по интереси, като за тази цел е направено анкетно проучване. На база резултатите от него, през това лято се сформират три нови клуба - „ИТ за всеки“, „Да учим Български с игри“ и „Спорт за всеки“ (занимания по лека атлетика). Отново желаещите ще могат да се занимават с рисуване и стрийтбол. Наред с това в момента има още два действащи клуба, които предлагат безплатни занимания по народни танци и пеене.

На пресконференцията бяха анонсирани всички прояви до началото на месец септември. Борисова подчерта, че фокусът продължава да е върху фестивалите и градът ни наистина се превръща във фестивален център на Северозапада.

Първото голямо събитие, което предстои от 25 юли, е Единадесетият фестивал на изкуствата „Дунавски вълни“. С подробности от неговата програма присъстващите запозна Силвана Сюлейман, главен експерт „Култура и изкуства“. „Този фестивал възникна в рамките на проект, подкрепен от Министерството на културата, но се оказа интересен и атрактивен и се превърна в традиция. В рамките на една седмица нашите съграждани и гостите на Видин ще имат възможност да видят наистина един синтез от различни изкуства. Тази година има нови елементи във фестивала, като такъв нов, новаторски може би елемент, бих нарекла нашето партньорство с платформата за събития „Sтетика“, благодарение на което се надявам да достигне до много повече младежи и хора на възраст от 20 до 40 години. Защото това, което ще направим съвместно с тях, са работилници за DJ, за каране на ролери и кънки, за BMX, брейк денс“ - отбеляза тя. Сюлейман се спря детайлно на програмата, като представи всички събития по време на фестивалната седмица – симфонични концерти, театрални представления за деца и възрастни, конкурс „Надиграване край Дунав“, фолклорен празник, гостуване на Юнашкия тиган и др. Вижте пълната програма тук: https://www.facebook.com/obshtinavidin; https://www.facebook.com/DunavskiVlni

Борислава Борисова запозна журналистите с останалите събития от календара на Общината, като коментира, че в началото на август – на 6 и 7 ни очакват две емблематични прояви като Националния мотосъбор и Ретро парада, където ще ни посрещнат с качествена рок музика, атрактивни участници, забавни игри и много адреналин.

Идея: Да бъдат създадени детски занимални на работното място

Безплатни занимални за децата ще бъдат осигурени на работното място на родителите. Това предвижда нов проект на Министерството на труда...

Заместник-кметът се спря на инициативите, с които местната институция се включва в Европейската година на младежта (2022 г.). „Освен с младежката си програма, за която вече говорих, на 3 август Община Видин, като асоцииран партньор, ще бъде домакин по проект на Министерството на труда и социалната политика „Моята първа работа“. В неговите рамки са предвидени „Пощенска кутия за приказки за младежи“ и концерт с разнообразна по вид музика. Повече от събитията ще се проведат в театъра, ще участват много изпълнители и артисти като Прея, нашия съгражданин Ники Станоев, журналиста Георги Милков, Александър Сано и др.“ – разказа Борисова и изрази надежда, че това ще предизвика интерес сред видинчани. Тя допълни, че по повод 12 август – Международен ден на младежта, на 13 август Общината организира прожекция под открито небе на филма „В сърцето на машината“.

Борислава Борисова съобщи, че на 19 август ще бъде дадено началото на традиционния Видински панаир, който има над 100-годишна история. „Наред с представянето на занаятчии, производители и фирми от България и чужбина, планираме да организираме и различни демонстрации и дискусии. И тази година концертната програма ще е изключително богата и интересна и вярвам, че всеки ще намери нещо за себе си“ - каза Борислава Борисова.

Други предстоящи събития са десетото юбилейно издание на средновековния фестивал „БъдинЪ“, което ще се състои на 27 и 28 август в крепостта „Баба Вида“. В тези дни Видин ще бъде домакин и на традиционния велопоход „Дунав ултра“.

Усилено върви подготовка за международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, който ще се проведе на 2, 3 и 4 септември, пред Художествената галерия „Никола Петров“. На него ще бъдат представени фолклорните традиции и обичаи на хората от редица страни по поречието на Дунав, ще участват известни народни певци, любими гост-изпълнители.

Борисова подчерта още, че Общината подкрепя организирането и провеждането на редица събития и в малките населени места: „Осигурили сме финансов ресурс както за празника на всяко село, т.н. събори, така и за утвърдилите се вече фестивали „От раклата на баба“ в с. Кутово, фолклорния фестивал „Нашенци у старо време“ в с. Покрайна, рибния фест в с. Кошава и др.“ Тя изрази надежда, че със събитията от богатия културен календар на Общината ще популяризираме нашия старопрестолен град и пожела слънчево и здраво лято, изпълнено с много настроение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com