Полезни трикове за борба с комарите

6915
Полезни трикове за борба с комарите
Снимка: iStock/Guliver

Като дойде лятото и освен хубавите ваканционни дни, идва и проблемът с комарите. Тази година той се оказа доста сериозен, особено в крайдунавските общини. Отпуснатите допълнително 2 млн. лв. за борба срещу комарите, може би, ще намалят популацията им тази година.

Експертите приканват гражданите да използват репеленти, за за да се предпазят от ухапвания, както и да се обличат в по-светли дрехи. Но не звучи никак успокоително, че при 80% от заразените със западнонилска треска няма видими симптоми. При останалите 20% от пациентите тя протича като летен грип.

Поради това, ако имате притеснения след ухапването от комари, че отокът ви е голям, зачервяването е по-силно от обикновено, потърсете алерголог, личния ви лекар или ЦСМП. Безбройни са и бабините рецепти, които се ползват от столетия – пастата за зъби, пчелния мед или натриване с кората на банан.

Етерични масла от мента, чаено дърво, евкалипт, индийско орехче и тимол са подходящи за успокояване на сърбежа, но трябва да се използват само продукти, одобрени за употреба върху кожата и в умерени количества.

Амонякът е активната съставка в доста продукти срещу ухапвания от насекоми. Той има ефективни антибиотични свойства, които намаляват подуването. Малко количество от него се смесва с вода и се разтрива върху кожата, въпреки че миризмата му не е много приятна.

Сода за хляб - трябва да се смеси с малко вода и се намазва върху мястото на ухапването. След това се оставя да постои известно време за по-добър ефект.

Лимонов сок или натриване с резенче лимон -той е натурално средство, което помага за облекчаване на сърбежа при ухапване.

Всяка уважаваща себе си домакиня винаги има аспирин у дома си. Аспиринът може да помогне като се раздроби и се приложи локално. Препоръчва се хапчето да се стрие с лъжица и да се добави вода, за да се образува кремообразна консистенция, която след това се прилага върху кожата.

Днес ще започне планирано авиационно третиране от Козлодуй. Ще бъдат обхванати населените места в близост - Хърлец, Гложене, Бутан и Крива бара.

Обработката ще се извърши върху по-голяма част от растителността, с цел повишаване попадането на препарата върху възрастните форми на комарите и така да се прекрати жизненият им цикъл.

Съгласно чл. 4, ал. 1, т. 1 от Наредба № 13 от 26.08.2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, авиационното третиране ще се осъществи от изгрев слънце до 10:00 часа.

Във Видин и населените места по поречието на река Дунав на 4 юли вечерта бе направена последната имагоцидна обработка срещу комари за тази седмица. При благоприятни метеорологични условия, до края на месец юли, предстои още една имагоцидна аерозолна обработка, както и две дезинсекции и дезинфекции на детските площадки във Видин.

„В Оряхово е извършено наземно третиране 2 пъти", каза кметът Росен Добрев. Очакваме новата седмица да се извърши и в нашата община авиационно третиране."

Най-сериозно е положението в Община Козлодуй. Въпреки че се извършват обработки на града и околните села, проблемът с комарите не е решен. Местното население се опитва да се справи с популацията и започват да пръскат с препарати около домовете си и общите площи.

Ето за какво апелира един от жителите на града Илин Димитров. „Молбата ми към вас е, нека всеки задели 7-8-10 лева, да вземе препарат и да отдели 15 минути като третира зелените площи около блока, къщата или гаража си. По този начин успях тази година да се спася от кърлежите и системата показа, че работи. Третирането трябва да става вечер след залез слънце, за да не тровим пчелните семейства. Ще ви бъда искрено благодарен, ако се присъедините към действията ми!”, написа мъжът в социалната мрежа фб .

От Регионалната здравна инспекция във Враца успокоиха гражданите,че във всички 10 общини се извършват дезинфекции и ларвоцидни обработки. Тези мероприятия са започнали още през пролетта и ще продължат, в зависимост от атмосферните условия, до късна есен.

„Повишена е полулацията на комари в общините Козлодуй, Бяла Слатина и Хайредин”, каза инспектор Иван Борисов от РЗИ Враца. „ Имаме 3 сигнала за повишена численост в тези общини. Няма опасност за населението на област Враца. Няма регистрирано заразно заболяване, причинено от ухапван е на комари”, уточни Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com