Видин е домакин на 49-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика

2595
Видин е домакин на 49-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика
Снимка: община Видин

Официалното откриване се състоя в Конферентния център на Областна администрация – Видин. Темата на конференцията е „Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища“. Форумът се организира от Съюза на физиците в България (СФБ) и Министерството на образованието и науката, а съорганизатори са Община Видин и фондация „Еврика“.

Водещ на събитието бе видинчанинът проф. д.н. Вили Лилков – председател на Националния организационен комитет, а гости на официалното откриване бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и почетен председател на Организационния комитет, проф. д.фз.н. Александър Драйшу – председател на УС на СФБ, който поднесе приветствие от името на Българската академия на науките; проф. д.фз.н Георги Райновски - декан на Физическия факултет на Софийския университет; проф. д.н. Иван Лалов - член на Организационния комитет, Веселка Асенова – началник на Регионалното управление на образованието – Видин, Стефан Стефанов – президент на Международната фондация „Св.св. Кирил и Методий“.

Като домакин кметът на Общината се обърна към всички присъстващи в залата. Той отбеляза, че физиката е науката, която трябва да даде много отговори през 21 век. И от нас като общество зависи дали ще заложим на бъдещите модерни технологии, които да дадат тласък на нашата енергетика, за да се превърне Земята в чиста планета. „Убеден съм, че всички вие ще отговорите на много предизвикателства и аз съм готов отново

да Ви посрещна тук, в старопрестолния град, на следващата или по-следващата конференция. Твърдя, че съм роден и живея в един от най-прекрасните градове на България“ - каза д-р Ценков. Той сподели, че Видинската община ще бъде първата в страната, която ще създаде собствено енергийно дружество и намеренията са наистина да се използват възможностите на чистите енергии – включително и газовата, а това може да стане единствено с помощта на науката: „Заедно можем да постигнем всичко. Не забравяйте, че сте апостолите на божественото познание“ – заяви видинският кмет и пожела ползотворна работа.

По време на конференцията беше показан филм за Видин и неговите културно-исторически забележителности. Участниците в нея изразиха възхищението си и чудесните си впечатления от града и изказаха сърдечни благодарности на д-р Цветан Ценков за любезното домакинство.

На събитието бяха връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда.

Конференцията продължава утре в СУ „Цар Симеон Велики“ с пленарни доклади и публични лекции. В нейните рамки ще се проведе по традиция, съвместно с фондация „Еврика“, Младежка научна сесия за ученици и студенти на тема: „Природните науки и технологиите“. В програмата e включено провеждането на работилници за деца, ученици и учители, демонстриращи интегрирането на експерименти по природни науки в STEM обучението, а преди закриването на конференцията ще се проведе дискусия на тема: „Модели за интегриране на обучението по физика в идеята STEM“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com