Видин подобрява качеството на административните услуги и работи активно по проекти

821
Видин подобрява качеството на административните услуги и работи активно по проекти
Снимка: Община Видин

Община Видин продължава поетите ангажименти във връзка с подобряването на работата по отношение на прозрачността. За това информира секретарят на Общината Иванела Андреева по време на ежемесечната среща на общинското ръководство с представители на медиите. Тя посочи, че в момента съвместно с Държавна агенция „Електронно управление” се работи усилено за въвеждането на електронните услуги за гражданите и бизнеса. Те ще бъдат достъпни и в населените места на територията на Общината. Местната институция е включена в единна среда за електронен обмен на документи. От началото на следващия месец ще бъде осигурен достъп до регистрите, които са причислени към тъй наречения „режикс”, в който са свързани 40 регистъра. За да се намали административната тежест върху гражданите и бизнеса, са редуцирани сроковете по предоставяне на административни услуги. Община Видин е една от 48-те администрации, която по проект „Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в администрациите”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, ще внедри CAF – инструмент за цялостно управление на качеството, който дава възможност за усъвършенстване на организацията, като използва знанието и енергията на хората в нея. Иванела Андреева припомни, че тази година Община Видин кандидатства за публичен безжичен достъп до интернет в малките населени места, който ще бъде безплатен за хората. Тя изрази надежда, че Общината ще бъде сред тези, които ще получат своите ваучери на стойност 15 000 евро за създаване на точки за свободен достъп до безжичен интернет на обществени места по избор.

Върху етапите на изпълнение на най-големите проекти в Община Видин се спря заместник-кметът инж. Цветан Асенов. По проект „Основна реконструкция на централна пешеходна зона“ са обявени пет процедури, като по някои от тях е избран изпълнител, по други комисията разглежда предложения и оферти. По проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин“ (в рамките на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020) са обявени 7 обществени поръчки. Община Видин е обявила още обществена поръчка с предмет „Изпълнение на инженеринг – проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на СМР на сградата на ГПЧЕ „Йордан Радичков“, по която предстои разглеждане на техническите предложения и обществена поръчка с предмет „Консервация, реставрация и експониране на сградата на Общински драматичен театър „Вида“ и оформяне на прилежащото околно пространство“, по която комисията също разглежда подадените оферти. Инж. Асенов информира за дейностите във връзка с изграждане на Пречиствателната станция за отпадъчни води, където се работи интензивно. От общо над 40 обекта там 20 са готови и започва изготвянето на Акт 14 за тях. Относно изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност заместник-кметът каза, че до края на годината ще бъдат санирани 5 сгради, като през 2017 г. напълно са обновени и завършени също толкова.

Основно училище "Отец Паисий" във Видин ще посрещне новата учебна година с обновена сграда

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и заместник-кметът Венци Пасков посетиха ОУ „Отец Паисий“, за да се запознаят с хода на...

Заместник-кметът Венци Пасков се спря подробно на някои проекти, които стартират през 2018 година. Единият от тях е „Работа” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Той предоставя възможност на Община Видин да наеме безработни лица за период до 12 месеца и е продължение на успешната реализация през 2017 г. на пилотната програма „Работа”. Ще бъде осигурена заетост на 93 лица, както за Видин, така и за населените места в Общината. В момента програмата е активирана и в началото на месец май хората ще бъдат назначени. Продължава проектът „Грижа в семейна среда за лица в неравностойно положение в Община Видин”. Срокът му на изпълнение бе от 3 май 2016 г. до 3 април 2018 г. След подписване на споразумение между Община Видин и Агенцията за социално подпомагане в края на месец март тази социална услуга вече е делегирана от държавата дейност и ще продължи до края на декември 2018 г. През месец май новосформирана комисия ще направи оценка на потребностите и ще има възможност да се подават нови молби.

Община Видин отчита и повишена събираемост от местните данъци и такси. От началото на годината до 20.03 приходите от тях са в размер на 1 380 277 лв., като в сравнение със същия период на миналата година това е с 46 407 лв. повече.Данъчните приходи само за 2018 г. са 954 095 лв., а тези от предишни години - 426 182 лв. Началникът на отдел „Местни данъци и такси“ Владимир Георгиев припомни, че в оставащите дни до края на месец април хората могат да платят задълженията си с 5 % отстъпка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com